Medisch team Maradona beschuldigd van dood door nalatigheid; riskeert celstraf van 25 jaar

De acht mensen die voetballegende Diego Maradona verzorgden, moeten zich verantwoorden in een rechtszaak. Het team wordt beschuldigd van dood door nalatigheid. Maradona stierf zo’n anderhalf jaar geleden; het voormalige nummer 10 van Napels en de Argentijnse nationale ploeg zou in de periode voorafgaand aan zijn dood geen juiste behandeling gekregen hebben.

De Argentijnse (en Napolitaanse) volksheld overleed op 25 november 2020 aan een hartaanval. Het Openbaar Ministerie in Argentinië had daaropvolgend een geneeskundig expertenpanel samengesteld: dat moest zich buigen over de vraag of Maradona voor zijn dood de juiste medische zorgen had gekregen, of dat er sprake was van nalatigheid.

De commissie kwam in 2021 tot de conclusie dat het medisch team van de voetbalster op een “ongepaste, gebrekkige en roekeloze manier” had gehandeld. “Diego Maradona heeft ontoereikende medische zorg ontvangen en heeft voor zijn overlijden lang geleden”, luidde het besluit.

Woensdag werd het vonnis vrijgegeven; het 236-pagina’s tellende document werd ingekeken door onder meer het persagentschap Reuters. Erin staat dat acht mensen, onder wie artsen, verpleegsters en een psycholoog die Maradona verzorgden op het ogenblik van zijn dood, beschuldigd worden van opzettelijke doodslag.

De in het vonnis genoemde verdachten zijn Maradona’s neurochirurg en persoonlijke arts, Leopoldo Luque, psychiater Agustina Cosachov, psycholoog Carlos Diaz, verpleegsters Gisella Madrid en Ricardo Almiron, hun baas Mariano Perroni, en artsen Pedro Di Spagna en Nancy Forlini.

Beklaagden ontkennen aanklacht

De beklaagden ontkennen de aanklacht. De rechter zei dat de advocaten van sommigen van hen hadden verzocht de zaak te seponeren.

Vadim Mischanchuk, een advocaat van Cosachov, zei dat zij tegen de beslissing in beroep zouden gaan, eraan toevoegend dat het verzorgingsgebied van de psychiater geen verband hield met de doodsoorzaak van Maradona.”Er wordt koste wat kost een schuldige gezocht en de objectiviteit gaat verloren”, zei de advocaat.

Doodslag leidt in Argentinië gewoonlijk tot een gevangenisstraf van 8 tot 25 jaar, volgens het strafwetboek van het land. Er is nog geen datum vastgelegd voor het proces.

Pluisje

Maradona, die de nickname “Pluisje” had vanwege z’n weelderige haardos en lichtvoetigheid, wordt beschouwd als een van de grootste voetballers uit de geschiedenis.

Hij werd echter geteisterd door demonen naast het veld: zo zou Maradona decennialang verslaafd geweest zijn aan drugs en alcohol. Als speler van Napels werd hij in 1991 voor 15 maanden geschorst wegens het gebruik van cocaïne. Daarnaast werd hij ook betrapt op het gebruik van metabolieten.

Mario Baudry, advocaat van een van Maradona’s zonen, vertelde aan Reuters dat de wereldbekerwinnaar “in een toestand van hulpeloosheid” verkeerde op het moment van zijn dood. “Pluisje” overleed op 60-jarige leeftijd.

(ddw)

Meer
Lees meer...