Left Right
scrollTop top

Meer dan 1 miljoen Belgen kunnen volgende week niet meer bellen


Meer dan 1 miljoen Belgen kunnen volgende week niet meer bellen

De antiterreurmaatregel waar al het meest reclame voor gemaakt is, naast de militairen op straat, moet de afgeschafte anonieme prepaidkaart zijn. Dat wil zeggen dat iedereen die er nog eentje heeft, binnen een week afgesloten wordt van het netwerk. Toen de wet gestemd werd, moesten nog meer dan drie miljoen mensen zich registreren, vandaag zijn dat er nog steeds meer dan een miljoen.

De tijd dat je gewoon even een winkel binnenwipte om een nieuwe simkaart, ligt volgende week definitief achter ons. Want vanaf 1 juli moet je voor een Belgische prepaidkaart een paspoort voorleggen, als maatregel tegen de terreurdreiging. Terroristen gebruiken anonieme prepaidkaarten, luidt de redenering en dus moet er identificatie zijn.

Maar wat doe je dan met de kaarten die al in omloop zijn? Die moeten allemaal retro-actief op naam gezet worden, met andere woorden: telecomoperatoren gingen naarstig op zoek naar 3,6 miljoen kaarteigenaars. Daar gingen enkel wat mediaberichten aan vooraf en misschien kreeg je van je gsm-operator wel een briefje in de bus, maar het probleem met anonieme kaarten is dat ze … anoniem zijn.

Nu nog snel in orde brengen?

Resultaat, een week voor de letterlijke deadline moeten nog meer dan een miljoen kaarthouders zich laten registreren. Volgens Het Nieuwsblad komt die registratie nu wel in een stroomversnelling: in de laatste veertien dagen zouden meer dan 200.000 mensen nog snel-snel hun registratie rondgekregen hebben.

De vraag is natuurlijk wie al die mensen zijn die zich nog niet hebben laten registreren: zijn dat vooral oudere mensen, die niet meer van systeem willen veranderen? Zijn mensen het gewoon vergeten of zijn het domoticatelefoonkaarten, die bijvoorbeeld in alarminstallaties zitten? Want daar zit ook een probleem: veel mensen wéten niet dat die telefoonkaart erin zit. Die alarmen vallen dus ook uit binnen enkele dagen.

Helpt het?

Zelfs als alle kaarten geregistreerd zouden worden, zal dat volgens critici niet veel uithalen in de strijd tegen terreur. De Britse overheid overwoog eveneens om anonieme prepaidkaarten af te schaffen, maar kwam op die beslissing terug. Zelfs Cecilia Malmström, de Europese commissaris voor Handel zei dat “er geen bewijs is dat dit een succesvolle maatregel tegen terrorisme is.”

Daarbij lijkt de maatregel makkelijk te omzeilen: je kaart onder een andere naam, familie of vrienden bijvoorbeeld, laten registreren is ook helemaal niet verboden. En wat als terroristen gewoon even de grens overgaan om daar een kaartje op te pikken? Zeker met de afschaffing van de roamingkosten lijkt dat een aantrekkelijke optie. Een snelle Google search leert ook dat je gewoon een anonieme kaart op het internet kan bestellen.

Buurlanden?

Nu valt dat wel behoorlijk tegen: in Nederland kan je er wel nog eentje halen, hoewel de overheid daar ook overwoog om het boeltje af te schaffen. Maar in Duitsland mag het bijvoorbeeld niet, ook daar wordt op 1 juli iedereen afgesneden die niet geregistreerd staat. In Polen is het fenomeen al volledig afgeschaft sinds 1 februari.

Wie nog zijn kaart wil registreren, kan dat hier doen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452