Man zamelt meer dan 10.000 dollar in voor het goede doel door te tapdansen in appartement boven Trump-supporter

Tapdansen tegen Trump
Twitter @AZiemak

Tijdens de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten wordt er heel wat geld ingezameld voor verenigingen die zich inzetten voor de belangen van Afro-Amerikanen. Zo is er ook de 45-jarige Jett Croisant uit Cleveland. Die kwam met zijn eigen – hilarische – actie op de proppen.

Er zijn verschillende manieren om geld in te zamelen voor het goede doel. Je kan bijvoorbeeld een pannenkoekenslag houden, een benefietnummer opnemen of een marathon lopen. Maar deze is misschien wel de allerbeste. Jett Croisant riep met papiertjes op z’n raam op om geld te storten om in z’n eigen huis te tapdansen. En daar had hij een bijzondere reden voor.

Tapdansen

De man woont namelijk in het appartement boven een trouwe Trump-supporter die zijn liefde voor de president duidelijk laat blijken aan zijn raam. Maar dat was niet helemaal naar de zin van Jett, die zelf een Biden-supporter is. Zeker in het huidige klimaat in de Verenigde Staten, met de vele betogingen tegen racisme en politiegeweld, vond Jett het ongepast dat zijn onderbuur zo duidelijk reclame maakte voor Donald Trump die zich al meermaals uitsprak tegen de demonstraties en zelfs het leger wilde inzetten om op een gewelddadige manier een einde te maken aan de protesten.

Dus kreeg Jett een idee. Hij hing aan zijn eigen raam papiertjes met de boodschap “Venmo naar @Jet513 en ik zal om middernacht tapdansen”. Venmo is een onderdeel van PayPal en werkt een beetje hetzelfde. Het enige verschil is dat het enkel werkt in de Verenigde Staten. In een interview met BuzzFeed News vertelde Jett dat het eigenlijk een mopje was en dat hij “verwachtte dat hij 3 dollar zou krijgen”. Maar dat bedrag werd verveelvoudigd nadat een foto van zijn raam gedeeld werd via Twitter.

10.000 dollar

Een foto van het raam werd gedeeld door Amy Ziemak (@AZiemak) op Twitter met de boodschap: “Ik zie deze persoon met Trump posters aan z’n raam nu al een tijdje. Maar compleet ongerelateerd, help zijn bovenbuur aan z’n tapdanscarrière. Steun de kunst!” Maar het is vooral een repost van de foto van Amy die compleet viraal ging. De post van Mike (@FuckTheFalcons op Twitter) kreeg al bijna een half miljoen likes en werd meer dan 80.000 keer geretweet.

En zo ging de bal aan het rollen en stroomde het geld binnen op de Venmo van Jett. Voor de foto’s gedeeld werden op sociale media had Jett in totaal 4 dollar ingezameld met z’n ludieke actie, maar ondertussen is dat bedrag al opgelopen tot een stuk boven de 10.000 dollar (meer dan 8.900 euro). Al het geld dat hij al tapdansend verzamelt, zal Jett overmaken aan de ACLU (American Civil Liberties Union), die zich inzet voor de burgerrechten van alle Amerikanen.

Hij kreeg ook niet alleen geld door z’n actie, maar een vrouw heeft hem ook echte tapschoenen opgestuurd. Zo kan hij dus nog luider tapdansen om z’n onderbuur te irriteren. Jett liet ook al weten dat, wanneer hij z’n tapschoenen heeft, hij een filmpje zal maken voor iedereen die gedoneerd heeft.

Plagen

De onderbuur van Jett mag zich dus verwachten aan het geluid van tapschoenen boven z’n hoofd. Maar het is geen persoonlijke vete, zo klinkt het bij Jett. “Enkele maanden geleden hebben ze die banners aan het raam gehangen en ik vond het echt de domste banners ooit. Het frustreerde me enorm.” Maar de Black Lives Matter-protesten in z’n stad zorgden voor de druppel. “Die dag hebben ze de banners weggehaald om ze enkele dagen later opnieuw op te hangen. Toen besliste ik dat het wel grappig zou zijn om hen een beetje te irriteren.”

Jett kent z’n onderburen dus niet persoonlijk en heeft ze nog nooit ontmoet. “Ik heb er geen idee van of ze mijn papiertjes al gezien hebben en of ze weten wat er rondgaat op het internet.

Gesponsorde artikelen