Meer dan 100 mensen lopen zaal uit tijdens ‘walgelijke’ film van Lars Von Trier in Cannes

Meer dan 100 mensen lopen zaal uit tijdens ‘walgelijke’ film van Lars Von Trier in Cannes

Lars Von Trier heeft alweer voor controverse gezorgd met een nieuwe film. In Cannes werd de nieuwste creatie van de Deense regisseur, ‘The House That Jack Built’, vertoond. Daarin zouden erg gewelddadige en sadistische scènes verwerkt zijn, zo erg dat meer dan honderd mensen vroegtijdig uit de zaal zijn gelopen. Ongezien op het filmfestival …

De film is een zwarte, komische thriller met in de hoofdrollen Uma Thurman en Matt Dillon. We volgen in de film hoe een seriemoordenaar tientallen jaren z’n gang gaat. Het was al aangekondigd dat de film opnieuw over de limieten zou gaan, en dat is na de vertoning wel duidelijk. Meer dan honderd mensen weigerden de film uit te kijken. Op de sociale media circuleren beschrijvingen zoals “vies”, “om van te kotsen”, “zielig”, … Een journalist nam zelfs in de mond dat dit een film is die nooit had mogen zijn gemaakt.

“Hij verminkt Riley Keough, hij verminkt kinderen … en er wordt verwacht dat we daar allemaal in onze deftige kleren naar kijken”, zegt Kyle Buchanan van Vulture. Kinderen die gedood worden, dat is geen kunst of entertainment, stelt Al Jazeera.

Gruwelijke scènes

Vooral één bepaalde scène heeft het publiek massaal aangezet om weg te gaan. Het personage van Matt Dillon schiet twee kinderen door het hoofd terwijl ze met het gezin aan het picknicken zijn. In een andere scène is te zien hoe een borst van het personage van Riley Keough wordt afgesneden. En in een flashback wordt de poot van een eend door een kind met een schaar verwijderd.

En zo is de terugkeer van Lars von Trier naar Cannes niet onopgemerkt gebleven. Sinds 2011 was hij er niet meer welkom, nadat hij grappen had gemaakt over nazi-sympathieën. Voor het filmfestival heeft het lang genoeg geduurd en was hij weer welkom, ook al kwam er meteen veel kritiek. Zo werd verwezen naar beschuldigingen vanwege zangeres Björk, die stelde dat de regisseur haar seksueel heeft lastig gevallen op de set van de film Dancer in the Dark. Von Trier heeft dat ontkend.

Niet iedereen vond The House That Jack Built slecht. Volgens sommige bronnen kreeg Lars von Trier een staande ovatie op het einde van de film. Nu ja, van iedereen die toen nog in de zaal zat natuurlijk …

Gesponsorde artikelen