Meer dan 100 miljoen euro Belgische kinderbijslag wordt in het buitenland uitbetaald en daar is niets aan te doen

Meer dan 100 miljoen euro Belgische kinderbijslag wordt in het buitenland uitbetaald en daar is niets aan te doen

In 2015 werd meer dan 100 miljoen euro kinderbeslag uitbetaald voor kinderen die niet in België wonen of opgevoed worden. Vooral kinderen uit Oost-Europa ontvangen kindergeld dat uit ons land afkomstig is.

Je hoeft geen ingenieur te zijn om Belgisch kindergeld door te sluizen naar het buitenland. Als een helft van een koppel in België werkt en de andere helft in eigen land niet werkt, dan krijgen die personen een Belgische uitkering. Veelal truckers of bouwvakkers die bij een Belgisch bedrijf ingeschreven staan krijgen Belgisch kindergeld gestort als hun echtgenote niet werkt in eigen land.

Meer dan de helft van het kindergeld wordt uitbetaald in Frankrijk (57 miljoen), gevolgd door Nederland (15,1 miljoen) en Polen (12,2 miljoen). Roemenië (4,6 miljoen) en Spanje (2,7 miljoen) vervolledigen de top 5, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Grote stijging

Het is heel opvallend dat de bedragen voor kinderbijslag de voorbije jaren enorm zijn gestegen in Oost-Europa. Zo steeg in een jaar tijd het uitgekeerde bedrag in Roemenië met maar liefst 141%. In plaats van 1,91 miljoen in 2014 betaalde ons land in 2015 zo’n slordige 4,6 miljoen euro uit. Ook voor Polen (22%) en Bulgarije (52%) stegen de cijfers enorm de voorbije jaren.

Hoewel het om een groot bedrag gaat, is het geld dat naar het buitenland gaat amper 1,69% van het totale bedrag kindergeld dat jaarlijks wordt uitbetaald.

Maar kan daar iets aan gedaan worden?

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zegt dat de bedragen aanpassen voor niet-Belgen onmogelijk is. “We zijn gebonden aan Europese regelgeving. Kinderbijslag hangt in de EU af van de economische situatie en niet van de woonplaats. Dat kunnen wij dus niet veranderen”, zegt het kabinet-Vandeurzen.

Een aanpassing van bedragen zou best logisch zijn aangezien de opvoeding van een kind in pakweg Roemenië heel wat minder kost dan in België, zo zegt Vlaams Parlementslid Ortwin Depoortere van Vlaams Belang. “Met de bedragen die mensen nu op hun rekening krijgen gestort, moedigen we arbeidsmigratie naar ons land alleen maar aan”, zegt hij daarover.

Maar Jo Vandeurzen wijst er in Het Laatste Nieuws op dat de omgekeerde beweging ook werkt: “Belgen die in Luxemburg, Nederland of Frankrijk werken, krijgen ook kindergeld van die landen en de balans is ongeveer in evenwicht. In 2015 werd door die landen 94 miljoen euro uitgekeerd aan kinderen die in België verblijven”, zo voegt Vandeurzen toe.

iStock

Gesponsorde artikelen