Meer dan 35.000 jongeren op straat voor de derde klimaatmars

Meer dan 35.000 jongeren op straat voor de derde klimaatmars

Voor de derde week op rij komen jongeren op straat om te betogen voor het klimaat. Deze ‘Youth For Climate’-betoging werd op poten gezet door de 17-jarige Anuna De Wever naar het voorbeeld van de Zweedse Greta Thunberg. Week na week trekt deze betoging meer volk, met een hallucinant aantal van 35.000 voor de derde actie. 

De eerste editie trok 3.000 jongeren, de tweede 12.500 en de derde nu 35.000. Elke week komen er meer studenten op straat om vreedzaam te betogen voor het klimaat. De jongeren, die soms ook de “klimaatspijbelaars” worden genoemd, willen een signaal geven aan de beleidsmakers dat het klimaat een prioriteit moet zijn. Zodat ook hen nog een mooie toekomst te wachten staat.

35.000 jongeren

Voor deze derde week “betogen voor het klimaat” zijn er dus maar liefst 35.000 studenten komen opdagen. Wat begon als een oproep van de 17-jarige Anuna De Wever, groeide week na week uit tot een grotere actie, die nu volledig uit z’n voegen aan het barsten is. Met hun 35.000 betogers komen de jongeren nu bijna aan de helft van het aantal betogers dat in december deelnam aan de algemene klimaatmars ‘Claim the Climate’. Die kon toen 75.000 gemotiveerden naar het centrum van Brussel lokken.

De studenten, die tot vorige week vooral uit de middelbare school kwamen, krijgen deze week ook steun van de studenten van de hogescholen en universiteiten. Het feit dat ook zij zich nu bij de betoging scharen, zal waarschijnlijk ook wel meegespeeld hebben in het immense aantal betogers dat ‘Youth for Climate’ deze week kon trekken. Verder valt het ook op dat er heel wat Franstaligen zich bij de actie hebben aangesloten. En er zijn ook een aantal deelnemers van een heel andere leeftijdscategorie aanwezig, ‘Grootouders voor het klimaat’ is een nieuwe actie, waarbij senioren de jongeren een hart onder de riem komen steken.

Deze week zijn er ook voor het eerst kleinschaligere marsen in andere steden, zo is er ook een mars in Antwerpen en eentje in Gent.

“Klimaatspijbelaars”

De jongeren die op straat komen, worden vaak “klimaatspijbelaars” genoemd. Een term die ze zelf minder graag horen en die ook een bijklank van opportunisme met zich meedraagt. Want komen de studenten niet gewoon op straat omdat ze niet naar school willen?

Daar willen de studenten nu iets aan doen, want ze roepen ook op om zondag aanwezig te zijn bij de grote klimaatmars. Onder de noemer ‘Rise for Climateroepen onder andere Greenpeace en Hart Boven Hard de mensen op om opnieuw op straat te komen om een signaal te geven aan de regering. Op het Facebookevenement van deze mars staan er nu al 25.000 mensen op aanwezig en zijn er nog eens 74.000 mensen geïnteresseerd.

Initiatiefneemster Anuna De Wever heeft al aangegeven dat ze niet zal stoppen met betogen voor er een klimaatplan voor 2050 op tafel ligt. Daarbij maakte ze ook duidelijk dat ze van plan is om door te gaan tot de verkiezingen in mei, in de hoop dat de nieuwe legislatuur meer aandacht zal hebben voor het klimaat.

Gesponsorde artikelen