Left Right
scrollTop top

Meer dan 50 redenen waarom IJsland gewoon het beste en mooiste land ter wereld is


Meer dan 50 redenen waarom IJsland gewoon het beste en mooiste land ter wereld is

Drie keer groter dan België, maar met amper 300.000 inwoners die bovendien bijna al hun elektriciteit en warm water halen uit de vulkanische activiteit onder wat ongeveer het jongste stukje land op onze planeet is: IJsland. Niet alleen het jongste, misschien ook wel het mooiste. En ze hebben nog een paar troeven. Kijk maar:

1. Niet ver van Grundarfjörður ligt de Kirkjufell (‘Kerkberg’). Vlak voor de Kirkjufell ligt de schilderachtige waterval Kirkjufellsfoss.

2. Dit is Reynisdrangar in de buurt van Höfn.

3. Interstellar gezien? Andere planeet? Wel, misschien herken je dit:

4. Dit is Gulfoss, en ja, je kan daar gewoon naartoe.

5. Jökulsárlón, het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. Het ligt ten zuiden van de Vatnajökullgletsjer tussen het nationale park Skaftafell en het stadje Höfn.

6. IJsland heeft het grootste percentage schrijvers onder de bevolking van eender welk land ter wereld.

7. In het oosten van het land, deze Litlanesfoss. Alleen de elfjes ontbreken.

8. Dit is de hoofdstad, Reykjavik. Eén op drie IJslanders woont hier. Maar het is kleiner dan Hasselt of Leuven.

9. De Blue Lagoon, ’s werelds coolste zwembad. Het water (39 graden warm!) is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren, die het een lichtblauwe, bijna opalescerende kleur geven. 

10. Vier seizoenen in één dag is zowat het dagelijkse weerpatroon in IJsland. Deze foto werd genomen aan de Þjóðvegur of Hringvegur (Ringweg) in het zuiden van het eiland.

11. De Hafragilsfoss is een 27 meter hoge waterval in het noordoosten van IJsland. Hij ligt in de Jökulsá á Fjöllum, die met zijn 206 kilometer lengte IJslands een na langste gletsjerrivier is.

12. Þórsmörk is een heuvelachtig gebied in het zuiden van IJsland. Het is naar de Germaanse god Thor (Þór in het IJslands) genoemd. Þórsmörk betekent zoiets als bos van Thor.

13. Het is één van de beste plaatsen die echt binnen je bereik liggen om het noorderlicht te zien.

14. Langisjór in het IJslandse binnenland. In totaal ongeveer 20 kilometer lang en meer dan 2 kilometer breed op sommige plaatsen.

15. Zo ziet de kust eruit in Reykjanes (of Reykjanesskagi), een schiereiland in het zuidwesten van IJsland, op amper een uurtje met de auto van de hoofdstad Reykjavík en een halfuurtje van de luchthaven.

16. Luchtfoto van de Jökulsá á Dal, met zijn 150 kilometer de langste rivier in het noordoosten van IJsland. De rivier heeft ontspringt in de gletsjer Vatnajökull.

17. Volgende keer dat ze zeggen: “We moeten onze plichten aan de NAVO vervullen”, wel, IJsland heeft niet echt een leger. Het is ook nog nooit betrokken geweest in een oorlog.

18. De Goðafoss in het Mývatn district in centraal-noord IJsland aan het begin (of eind) van de Sprengisandur route die dwars door het binnenland voert.

19. De Seljalandsfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland. Deze 65 meter hoge waterval in het zuiden van IJsland ligt vlak aan de ringweg.

20. In het land kom je overal IJslanders tegen, een klein, ijzersterk paardenras dat al meer dan duizend jaar zonder invloed van de buitenwereld wordt gefokt.

21. Dit is de definitie van files in IJsland:

22. Mos. Je kan erop slapen. Maar maak de elfjes niet wakker.

23. De Waterfall Ice Cave in de Vatnajokulgletsjer. Magic.

24. IJsland = Björk. En ja hoor, je kan haar daar gewoon tegen het lijf lopen. Of in een thermaal bad tegenkomen.

25. Het zijn de echte vikings. Hun taal is quasi onveranderd de jongste duizend jaar. IJslanders kunnen bijvoorbeeld de oude saga’s gewoon lezen.

26. Yup, dit zie je daar gewoon. Op het strand met zwart zand in de buurt van Jökulsárlón.

27. Waar liggen zowel de grootste gletsjer als de grootste woestijn in Europa? Jawel, IJsland.

28. Dit is Elephant Rock in Heimaey.

29. Nee, geen andere planeet. Wel het jongste stuk land op de onze.

30. Zicht vanop Dyrhólaey.

31. Iets verderop is Jokulsarlon Lagoon.

32. Het zicht als je op de Þjóðvegur (de ringweg) van Reykjavik naar Höfn rijdt.

33. De Vatnajökull (uitspraak vat’najö’küdll) is IJslands grootste gletsjer. 8.100 km² (8 procent van het hele eiland). Op sommige plaatsen is hij 1.000 meter dik. Onder de gletsjer zijn er vulkanen en ook deze ijsgrotten.

34. Landmannalaugar, een deel van Fjallabak Nature Reserve.

35. Op de achtergrond de Hrútfjallstindar-bergen, op de voorgrond de gletsjer Svínafellsjökull.

36. Op weg naar het noorden, vanuit Reykjavik.

37. Dit is het dorpje Hofskirkja, in het noordoosten.

38. De hooglanden in het zuiden:

39. IJsbergen kalven af van de gletsjers in zee.

40. Hvalfjörður.

41. Svartifoss.

42. De fameuze midnight sun.

43. Er zijn duizenden watervallen in IJsland. 

44. De Hraunfossar. Over een afstand van meer dan 900 meter zijn er tientallen watervallen die vanuit het het lavaveld Hallmundarhraun in de Hvítá (Witte rivier) stromen.

45. De helft van de IJslanders noemen het aannemelijk dat ze hun eiland delen met bovennatuurlijke wezens. Elfen wonen er onder rotsen, in de bergen en velden verspreid over het hele eiland wonen. Ze delen dat met trollen, lovelings (die in de hagen wonen), kabouters en een unieke soort die het ‘huldufolk’ of ‘verborgen volk’ wordt genoemd.

46. Reis naar het middelpunt der aarde van Jules Verne gelezen? Je kan naar de plaats waar de auteur de reis laat beginnen: Snæfellsjökull.

47. Het bekendste restaurant in IJsland is Bæjarins Beztu Pylsur. Hotdogs zijn het nationale gerecht daar. En ze maken er de beste ter wereld.

48. IJsland is het vriendelijkste land ter wereld en de mensen die er wonen zijn ook bij de gelukkigsten volgens The World Happiness Report.

49. Het is het ongeveer het veiligste land ter wereld. Toen de politie in 2013 een losgeslagen idioot met een geweer doodschoot, bood ze achteraf haar verontschuldigingen aan.

50. Hier zijn nog wat plaatjes, moest je niet overtuigd zijn:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden