Left Right
scrollTop top

Meer dan 80 feestende vrouwen aangerand door mannen met “Arabisch en Noord-Afrikaans uiterlijk die zwaar beschonken waren”


Meer dan 80 feestende vrouwen aangerand door mannen met “Arabisch en Noord-Afrikaans uiterlijk die zwaar beschonken waren”

Tientallen vrouwen zijn tijdens de jaarwisseling in Keulen aangerand en beroofd door een grote groep mannen. Ten minste één vrouw is verkracht volgens de politie. Er zijn al meer dan 80 aangiften van zedendelicten en diefstal gedaan. Vijf verdachten zijn aangehouden. Ze zijn tussen 18 en 24 jaar. De politie van Keulen heeft het over “een totaal nieuwe dimensie van geweld”. Ook in Hamburg en Stuttgart werden vrouwen aangerand door groepen mannen “met Noord-Afrikaans en Arabisch uiterlijk”.

Op Oudejaarsavond hadden zo’n duizend mensen zich verzameld bij het centraal station van Keulen. Vanuit deze massa vormden zich kleinere groepen die vrouwen belaagden. Tientallen vrouwen werden omsingeld en betast. Volgens de politie was dat deels als afleiding om hun portemonnee en telefoon te stelen.

Volgens de politie hadden zich omstreeks 23 uur een duizendtal mannen verzameld op het stationsplein. De mannen, die tussen 15 en 35 jaar oud waren, gooiden vuurwerk naar voorbijgangers. Tussen middernacht en 4 uur, nadat de politie de menigte uit elkaar had gedreven, werden de vrouwen aangevallen.

“Totaal ontspoord en agressief”

Ze werden omsingeld door groepen van 20 tot 40 mannen, die gsm’s, handtassen en portefeuilles stalen. Volgens getuigen en de politie ging het om meer dan veertig mannen met een “Arabisch en Noord-Afrikaans uiterlijk die zwaar beschonken waren” en die elkaar kenden. Er ontstond eerder al een grimmige situatie toen mensen vuurwerk op elkaar afvuurden. Volgens de politie was de groep “totaal ontspoord en agressief” en niet onder de indruk van de aanwezigheid van de politie.

De Keulse politie heeft een onderzoeksteam opgericht dat onder andere videobeelden van het station tijdens de nieuwjaarsnacht gaat bekijken. Morgen houden de burgemeester en de politie van Keulen crisisoverleg. Politiecommissaris Wolfgang Albers noemde het vandaag op een persconferentie “een volledig nieuwe dimensie van geweld” en zei dat de vrouwen slachtoffer zijn van “een vorm van verkrachting”.

Hoewel de Keulse politie na de eerste berichten omstreeks één uur ’s nachts ruim 140 mensen naar het station stuurde en daar ook nog eens ongeveer zeventig federale politiemensen aanwezig waren, konden die niet op tegen de enorme groep mannen die zich er had verzameld.

Bewust afgeweken van regel

De politie is met het benoemen van de afkomst van de verdachten bewust afgeweken van de richtlijn die uit de publiciteit te houden.

De politie vindt dat dat niet verzwegen mag worden in een uitzonderlijk geval als dit. Zij zegt inmiddels ongeveer tachtig verklaringen van vrouwen te hebben. Een derde van hen is ook seksueel lastiggevallen.

“Ze zaten aan mijn borsten”

“Ze zaten aan mijn borsten en aan mijn achterste”, vertelde de Julia W. tegen de WDR. De 40-jarige vrouw wilde samen met haar vriend met de trein naar huis. Maar ze konden niet naar het perron, omdat de politie het station voor een groot deel had afgegrendeld vanwege de ongeregeldheden op het stationsplein.

“Veel te weinig agenten”

”De sfeer was agressief”, zegt ze. “Plots werd ik van achteren door verschillende mannen gepakt, zonder dat mijn vriend dat doorhad. Ik weet zeker dat het meerdere mannen waren, want ze hadden hun handen tegelijkertijd op mijn borsten en mijn derrière.” Julia W. vluchtte naar een ander deel van het station, waar ze geschokte en huilende vrouwen zag. “Mijn vriend heeft mij met mijn rug tegen een glazen wand gezet en is voor me gaan staan om me te beschermen. Zo hebben we twee uur op onze trein gewacht.”

Ook Frank Püschel had zich een andere jaarwisseling voorgesteld. Hij was omstreeks half één op het Stationsplein. “Ik dacht dat het uit de hand zou lopen. Er hing een gewelddadige sfeer. Vrouwen werden lastig gevallen en mensen die tussenbeide wilden komen, werden afgedreigd”, zegt hij in de Kölner Stadt-Anzeiger.

Püschel zegt dat er veel te weinig agenten op het plein waren. “Normaal gesproken is er twee of drie keer meer politie aanwezig.” Een 60-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, zegt tegen dezelfde krant dat zij en een vriendin verschillende keren door kleine groepjes mannen zijn lastiggevallen. “We voelden ons bedreigd. Ik had het gevoel dat de politiemensen en spoorbeveiligers niet alleen overweldigd waren, maar dat ze ook bang waren dat de boel kon escaleren.”

“Schandalig”

Burgemeester van Keulen Henriette Reker plant een crisisoverleg met vertegenwoordigers van de politie en de ordediensten. “De incidenten zijn schandalig”, zei ze aan de Kölner Stadt-Anzeige. “Het kan niet dat bezoekers in Keulen schrik hebben om overvallen te worden. We kunnen niet tolereren dat hier een juridisch vacuüm ontstaat.”

“Dit is een totale nieuwe dimensie van geweld”, zegt woordvoerder Arnold Plickert van de Keulse politie. (“Das Vorgehen der Täter hat uns völlig überrascht. Das hat alles getoppt, was wir bisher in Silvesternächten erlebt haben. Weder in Köln noch in anderen Städten hat es einen solchen Modus Operandi bisher gegeben.“)

Ze heeft een tienkoppige taskforce opgericht om de incidenten te onderzoeken. Die bekijken momenteel de beelden van de bewakingscamera’s.

Hamburg

Ook in Stuttgart en Hamburg gebeurde in de nacht van oud op nieuw iets gelijkaardig. In Hamburg werden zeker zes vrouwen seksueel aangerand terwijl ze aan het vieren waren aan de Großen Freiheit (St. Pauli). Ook daar zeggen zowel politie als getuigen dat het ging om mannen met een Arabisch of Noord-Afrikaans uiterlijk.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.162.661
 • Aantal
  doden
  1.396.375
 • België
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
  15.938