“Meer dan helft Facebookgebruikers is vals”: miljardenfraude door Zuckerberg?

“Meer dan helft Facebookgebruikers is vals”: miljardenfraude door Zuckerberg?

Meer dan de helft van de Facebookgebruikers zou vals zijn. Dat blijkt uit een rapport van het onafhankelijk onderzoeksbureau PlainSite van Aaron Greenspan. Hij is een van de ontwikkelaars van het concept achter thefacebook.com, de voorloper van Facebook die vooral populair was bij Amerikaanse universiteitsstudenten.

Dat Aaron Greenspan en Facebook-CEO Mark Zuckerberg een woelige geschiedenis hebben, is een understatement. Greenspan ontwikkelde begin jaren 2000 de sociale netwerksite houseSYSTEM, een platform dat enorm leek op thefacebook.com van Mark Zuckerberg. In 2009 kwamen Greenspan en Facebook tot een schikking over het gebruik van het merk ‘Facebook’.

Greenspan richtte het onderzoeksbureau PlainSite op om via zijn stichtingen Think Computer Corporation en Think Computer Foundation “gratis data toegankelijk te maken voor het grote publiek om zo gewone burgers toe te laten invloed uit te oefenen op de wetgeving”.

(Lees hier meer over de begindagen van Facebook.)

“Fraude van miljarden dollars”

In een nieuw rapport van 75 pagina’s meldt PlainSite dat Facebook en Zuckerberg in hun communicatie liegen over het aantal valse gebruikers. “Daardoor zou het voor miljarden dollars kunnen worden aangeklaagd door bedrijven die bij Facebook adverteren”, stelt PlainSite.

PlainSite wijst er verder nog op dat “klanten advertenties kopen bij Facebook op basis van het feit dat meer dan 2 miljard mensen met gerichte reclame kunnen worden bestookt. Omdat deze gebruikers niet echt zijn, gooien bedrijven hun geld gewoon door ramen en deuren”.

“Wat te goed lijkt om waar te zijn is het vaak ook. Facebook heeft het publiek belogen over de omvang van het probleem met valse gebruikers. Die maken waarschijnlijk meer dan 50 procent van het sociale netwerk uit. Ook de officiële meetmethodes, vele waarvan het bedrijf zelf is gestopt te rapporteren in zijn kwartaalcijfers, spreken zichzelf tegen en zijn vaak lachwekkend. Het bedrijf is de controle over het eigen product volledig kwijt.”

(Vier op tien mensen wantrouwen Facebook ondertussen.)

“In leven gehouden door valse bots”

In z’n besluit stelt Greenspan nog dat Zuckerberg de groei en expansie van Facebook altijd voorrang gegeven heeft.

Greenspan zegt verder nog dat “die valse accounts random op advertenties klikken om algoritmes, die fraude opsporen, te omzeilen”: “Dit soort van activiteiten schaadt adverteerders, maar beloont Facebook met inkomen.”

“Facebook wordt vandaag enkel nog in leven gehouden door miljoenen valse bot accounts die de gebruikersaantallen opblazen”, lezen we verder. “Daarom is het meer dan waarschijnlijk dat het sociale netwerk de weg opgaat van AOL, CompuServe en Prodigy. Maar de kans bestaat dat het eerst ten onder gaat onder massa’s rechtszaken.”

(Zuckerberg heeft gezegd dat hij Facebook wil repareren op het vlak van desinformatie, maar dit is het probleem.)

Zuckerberg reageert naast kwestie

Zuckerberg heeft ondertussen gereageerd in de Amerikaanse krant Wall Street Journal. In z’n reactie schrijft hij echter compleet naast de kwestie: “Facebook wordt volgende maand 15 jaar. Toen ik Facebook opstartte, probeerde ik geen wereldwijd bedrijf te bouwen. Ik ontwikkelde een service zodat mensen met elkaar in verbinding konden staan en van elkaar konden leren.”

“Mensen vragen ons continu dat advertenties op Facebook relevant moeten zijn. Dat betekent dat we de interesses van onze gebruikers moeten begrijpen. We baseren ons op de pagina’s die ze leuk vinden, waar ze op klikken en andere signalen.”

“Sommigen stellen zich vragen bij de complexiteit van ons model. Je kan gratis gebruik maken van onze diensten en we werken apart met adverteerders om relevante advertenties te tonen. Soms zorgt dat ervoor dat mensen ervan uitgaan dat we dingen doen die we eigenlijk niet doen. We verkopen bijvoorbeeld geen data door, ook al wordt er vaak gezegd dat dat wel zo is.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de belangrijkste principes rond data transparantie, keuze en controle zijn. We moeten duidelijk zijn over de manier waarop we informatie gebruiken. Mensen moeten zelf kunnen kiezen hoe hun informatie gebruikt wordt. We geloven dat regulering een goed idee is voor iedereen.”

(Pas kondigde Zuckerberg nog aan dat hij nog strenger zou optreden tegen overtreders.)

EPA

Gesponsorde artikelen