Left Right
scrollTop top

Deze zomer waarschijnlijk meer insecten dan normaal


mug
© Shutterstock

Door de coronacrisis kiezen uitzonderlijk veel mensen er deze zomer voor om hun vakantie in eigen land door te brengen. Daarbij zullen ze wel af te rekenen krijgen met een extra nadeel. Door de zachte winter en het mooie weer van de afgelopen weken, zullen er deze zomer naar schatting meer insecten dan gemiddeld zijn in ons land.

“We hebben een zachte winter gehad en heel veel volwassen insecten hebben die dan ook overleefd. We kunnen ons dus verwachten aan een zomer met een grote aanwezigheid van bepaalde insectensoorten zoals steekmuggen en in iets mindere mate ook vliegen”, legt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen uit.

Tijdens eten, op terras en tijdens slapen

“Na een periode met hogere temperaturen, hebben de regenbuien van de voorbije week het nodige water geleverd waardoor vele insecten zich verder kunnen ontwikkelen”, gaat hij verder. Daardoor zal onze zomer dus extra gestoord worden door meer insecten van we gewoon zijn.

Dat we als Belgen niet ongevoelig zijn aan insecten blijkt uit een bevraging van Vapona, producent van insecticiden, bij 1.000 Belgen. Voor 37% van hen verpest de aanwezigheid van insecten hun humeur. Vooral tijdens het eten (70%), op terras (58%) en tijdens het slapen (53%) ergeren we ons eraan.

Muggen en wespen

Met stip op één als meest ergerlijke insect staat de mug, gevolgd door vliegen en fruitvliegen. Toch zijn het naast muggen vooral wespen die we niet in onze buurt willen. Vooral al die muggen- en wespenhaters is er wel slecht nieuws, want ze zullen de komende tijd steeds meer beginnen opduiken.

“Ik verwacht dat we in de loop van de komende weken de steekmuggen in grote getale gaan zien opduiken. Een gelijkaardig scenario geldt voor de wesp. Door de huidige, gunstige weersomstandigheden wordt de ontwikkelingscyclus van de steekmug ingekort, waardoor we een opmars van de mug kunnen verwachten in de komende weken. Indien we afstevenen op een warme zomer zullen er ook heel wat wespen voorkomen”, zegt Dekoninck.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308