Meeuwen eten liever iets dat jij al hebt aangeraakt

meeuw
ISOPIX

Meeuwen geven de voorkeur aan eten dat door mensen is aangeraakt, dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Het onderzoek werd gedaan door onder andere Madeleine Goumas, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van Exeter.

Ze presenteerde twee identieke etenswaren aan de meeuwen – waarvan ze één van de twee in haar handen had. Wanneer ze het op de grond legde, pikten de meeuwen vaker naar het voedsel dat ze voordien in de hand van Goumas hadden gezien. Je zou daar uit kunnen afleiden dat meeuwen menselijke acties gebruiken om te beslissen wat ze gaan eten.

In totaal zijn er 38 meeuwen getest, 24 daarvan pikten één van de twee flapjacks, een traditioneel Brits koekje. En 19 van die 24 meeuwen kozen het koekje dat Goumas had aangeraakt. Dat komt overeen met 79 procent.

Sponzen

In een tweede fase van het onderzoek werd dezelfde methode toegepast, maar deze keer met sponzen. Deze test werd gedaan om te kijken als ze alleen reageerden op het menselijk handelen en daar dus blind op vertrouwden. Hierbij reageerden de meeuwen minder gelijk. Hun focus ligt dus wel nog steeds op voedsel aangeraakt door mensen en niet per se alle voorwerpen aangeraakt door mensen.

Senior auteur Dr. Laura Kelley zei: “Onze bevindingen suggereren dat meeuwen eerder voedsel benaderen dat mensen hebben laten vallen of neergezet hebben, dus associëren ze gebieden waar mensen eten met een gemakkelijke maaltijd. Dit onderstreept het belang van het op de juiste manier weggooien van voedsel, omdat onbedoeld meeuwen voeden deze associaties versterkt.”

Staren schrikt meeuwen af

Onderzoek naar meeuwen is geen onbekend terrein voor Madeleine Goumas. Zo deed ze eerder al onderzoek naar het effect van staren naar meeuwen wanneer ze eten van je willen pikken. Uit dat onderzoek blijkt dus dat het wel degelijk helpt om te staren naar meeuwen.

Gesponsorde artikelen