Meghan Markle spreekt studenten toe over ‘Black Lives Matter’

Meghan Markle, de hertogin van Sussex, heeft zich uitgesproken over Black Lives Matter. Dat deed ze in een videoboodschap voor de afgestudeerden van haar oude middelbare school. Markle uit haar steun voor de slachtoffers van politiegeweld maar spreekt zich tegelijk kritisch uit over de gewelddadige protesten in de Verenigde Staten.

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd staat de hele wereld op zijn kop. De voorbije dagen ontplofte het internet onder #BlackLivesMatter en kwamen er duizenden mensen op straat tegen het racisme in de Verenigde Staten. Nu mengt ook Meghan Markle zich in het debat. In een videoboodschap voor de Immaculate Heart High School High School spreekt de Amerikaanse wederhelft van prins Harry (die zelf van Afro-Amerikaanse origine is) zich uit over de kwestie.

“Andere versie van dezelfde ervaring”

“Het eerste wat ik jullie wil zeggen is dat het me spijt. Het spijt me zo dat jullie moeten opgroeien in een wereld waar dit nog steeds aanwezig is”, begint Markle haar boodschap. “Het enige verkeerde om te zeggen, is niets zeggen. Het leven van George Floyd deed ertoe, dat van Breonna Taylor deed er toe, dat van Philando Castile deed ertoe en dat van Tamir Rice deed ertoe”, verwijst ze naar andere andere slachtoffers van politiegeweld.

In haar videoboodschap blikt de voormalige actrice ook terug op de Rodney King-rellen die in 1992 plaatsvonden in Los Angeles. De oorzaak daarvan was een gewelddadige politiearrestatie van de Afro-Amerikaan Rodney King. Hoewel ze zelf slechts 10 jaar was, staat die periode in Markles geheugen gegrift. “Die herinneringen gaan niet weg en ik kan me niet voorstellen dat je op 17 of 18-jarige leeftijd een andere versie van diezelfde ervaring moet meemaken”, zegt ze.

“We hebben jullie nodig”

Toch spreekt Markle zich positief uit over de toekomst. “Jullie stem zal luider klinken dan ooit tevoren, want de meesten van jullie gaan binnenkort stemmen. Jullie zullen empathie hebben voor degenen die de wereld op een andere manier bekijken”, zegt ze. “Ik weet hoe divers en levendig de leerlingen van Immaculate Heart zijn. Ik weet dat jullie beseffen dat zwarte levens ertoe doen.” Jullie zijn uitgerust en klaar en wij hebben jullie nodig”, besluit ze.

Dat Meghan Markle dit statement maakt, is opvallend. Normaal gezien spreekt de Britse Koninklijke familie zich niet uit over politieke kwesties, al komt de hertogin van Sussex daar sinds haar verhuis naar L.A. (in april van dit jaar) wel makkelijker mee weg.

Meer
Lees meer...