Meghan Markle krijgt deze ouderwetse titel bij haar huwelijk. Ze zal hem nooit gebruiken

Meghan Markle krijgt deze ouderwetse titel bij haar huwelijk. Ze zal hem nooit gebruiken

Wordt Meghan Markle een prinses na haar huwelijk met prins Harry? Wel, ja, al is de volledige titel eentje die zelfs oerconservatieven raar zal doen opkijken. Want officieel zal Markle gekend zijn als ‘The princess Henry’. Hoe komt dat? 

Meghan (eigenlijk Rachel) Markle wordt deze vrijdag officieel de vrouw van prins Harry. De prinsessendroom van elk klein meisje, toch? Maar is Meghan op vrijdag wel een echte prinses? Het antwoord is een beetje dubbel. De koninklijke familie, en alle wetten rond titels, liggen al honderden jaren vast en dat zie je ook aan de archaïsche titel die Meghan zal krijgen.

Prinses Henry

Officieel wordt zij namelijk ‘The Princess Henry of Wales’. Hm. Dus niet ‘Meghan of Wales’ of zelfs ‘Duchess of Wales’, hoewel ze de titel ‘hertogin’ zeker krijgt, net zoals Kate, en ze die meer zal gebruiken, maar Prinses Henry. Voor alle duidelijkheid: Harry’s echte naam is Henry, dus ze wordt niet naar een andere man genoemd, maar het patriarchaat is nog duidelijk aanwezig in de Britse royalty en dat is dus het gevolg.

Hoe komt dat? Meghan is van zichzelf geen deel van de Britse koninklijke familie en trouwt er dus in. Volgens de Britse traditie wil dat zeggen dat zij enkel de titel van haar man mag dragen, dus ‘Princess Henry of Wales’. De kans dat zij die titel niet gebruikt, is heel groot. In de hele (aangetrouwde) koninklijke familie is er slechts één aangetrouwde nicht van de Queen die dat doet: prinses Michael.

Wat met Diana?

Maar, wacht eventjes, hoe komt het dan dat Diana wel ‘prinses Diana‘ werd genoemd’? Wel, da’s vooral een populaire bijnaam, want eigenlijk was ook haar titel ‘Prinses Charles of Wales’. Na haar huwelijk bedisselde Diana wel dat ze de titel prinses mocht houden. Haar prinses noemen was dus correct, maar tijdens haar huwelijk was het technisch gesproken ‘Diana, prinses Charles of Wales’. Iets zegt ons dat Meghan het gewoon op ‘hertogin’ zal houden.

Gesponsorde artikelen