Left Right
scrollTop top

Meisje van 11 (!) blaast zichzelf op met bomgordel op markt in Nigeria


Meisje van 11 (!) blaast zichzelf op met bomgordel op markt in Nigeria

Een meisje van 11 heeft zichzelf samen met een vriendin van 18 opgeblazen op een drukke markt in Kano (Nigeria). De twee explosies zorgden voor alweer meer dan 15 doden en tientallen gewonden. De aanslag is opgeëist door Boko Haram, het Nigeriaanse filiaal van Islamitische Staat. 

Een dag eerder pleegde Boko Haram een aanslag bij een benzinepomp in Yola in het noordoosten van het land. Daarbij kwamen ook zeker veertig mensen om en vielen meer dan 100 gewonden.

Boko Haram, dat eerder dit jaar tot Islamitische Staat toetrad, gebruikt wel vaker vrouwen en meisjes om aanslagen te plegen.

Een minibusje met vrouwen arriveerde gisteren aan de Farm Centre GSM market en dropte daar een meisje van 11 en een van 18. Ze droegen allebei een hijab. Een ging binnen, de andere bleef buiten staan en toen brachten ze gelijktijdig hun bommengordel tot ontploffing.

Dodelijkste groep

Vorig jaar pleegde Boko Haram in Kano nog vier aanslagen in één week tijd in Kano. Ook toen waren het telkens meisjes die de bommen tot ontploffing brachten. Op 6 juli blies een meisje van 13 zich op aan een moskee in de stad.

Boko Haram is de dodelijkste terreurgroep ter wereld volgens de jongste Global Terrorism Index. In totaal verloren vorig jaar 6.644 mensen het leven door toedoen van Boko Haram. Het aantal doden op naam van IS in diezelfde periode was 6.073. Bovendien noteerde Boko Haram de grootste toename: de radicale moslimterroristen doodden in 2014 ruim drie keer zo veel mensen als in het jaar ervoor, een tendens die zich na enkele maanden stilte in het begin van dit jaar sinds eind mei aan het voortzetten is.

Islamitische Staat

Overigens zwoer de leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, dit voorjaar trouw aan IS. Hij noemt zijn terreurbeweging sindsdien de West-Afrikaanse provincie van IS.

Boko Haram is inmiddels zes jaar actief vanuit het noordoosten van Nigeria, het land met de grootste economie en de meeste inwoners van Afrika. De bevolking in het noorden van Nigeria is overwegend islamitisch, terwijl een krappe meerderheid van alle Nigerianen het christelijk geloof aanhangt.

De afgelopen twee jaar heeft Boko Haram zijn werkgebied uitgebreid met Tsjaad, Niger en het noorden van Kameroen.

Gruwelijk lot

Vrouwen en meisjes die in handen van de terreurgroep vallen, wacht een vreselijk lot: of ze worden gebruikt als menselijk schild, of ze moeten gedwongen trouwen, of ze moeten zelfmoordaanslagen plegen.

Vaak moeten de vrouwen en meisjes die ontvoerd zijn dienen als bruid voor de soldaten van de groep. Eerder dit jaar kwam daarbij een gruwelijke praktijk aan het licht: ze werden door hun nieuwe echtgenoten de keel overgesneden (kogels zijn nodig voor andere dingen) voordat die ten strijde trekken tegen de Nigeriaans en Kameroense regeringstroepen. Want, luidt de redenering, dat is de enige manier waarop ze zeker kunnen zijn dat die vrouwen tijdens hun afwezigheid of in het geval ze zouden sneuvelen, het nooit met een kafir (een ongelovige) zullen doen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…