Melania haalt slag thuis: Trump ontslaat veiligheidsadviseur van Witte Huis

Melania haalt slag thuis: Trump ontslaat veiligheidsadviseur van Witte Huis

Mira Ricardel, veiligheidsadviseur van het Witte Huis, moet opstappen. President Trump zette Ricardel aan de kant nadat zijn vrouw Melania eerder deze week had aangedrongen op haar vertrek. De twee vrouwen hadden ruzie. Onder meer over wie waar op het vliegtuig moest zitten. En er hangen nog ontslagen in de lucht.

De 58-jarige Ricardel was de rechterhand van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, die zich sterk zou hebben gemaakt voor haar aanblijven. Melania liet deze week in een opvallend communiqué via haar woordvoerder weten dat ze wilde dat Ricardel zou vertrekken. Volgens Melania “verdiende Ricardel niet de eer het Witte Huis te mogen dienen”.

De twee zouden ruzie hebben gekregen tijdens de Afrika-reis die de presidentsvrouw vorige maand maakte. Volgens CNN ging de ruzie onder meer over wie waar ging zitten in het vliegtuig. Ricardel dreigde ook geen geld van het kantoor van de nationale veiligheidsadviseur beschikbaar te stellen voor de reis, tenzij ze werd toegevoegd aan Melania’s entourage. Melania bracht vorige maand, zonder haar man, een zevendaags bezoek aan het continent.

Ricardel wordt overgeplaatst en krijgt een andere functie binnen de Amerikaanse regering. Volgens de Washington Post botste Ricardel, sinds ze in april werd aangesteld, meerdere keren met minister van Defensie Jim Mattis en lag ze niet goed bij stafmedewerkers van het Witte Huis.

Kirstjen Nielsen

Er zit overigens nog een vrouw op de wip. Trump wil minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid vervangen. Dat zou dan de derde grote personeelswijziging in een dikke week zijn. Direct na de ‘midterms‘, de tussentijdse verkiezingen, kon minister Jeff Sessions van Justitie zijn biezen pakken.

Trump zou al maanden ontevreden zijn over de manier waarop Nielsen zijn immigratiebeleid uitvoert. Dat zerotolerancebeleid leidt tot veel ophef, zeker nadat geluidsopnamen naar buiten waren gekomen van huilende kinderen die van hun ouders waren gescheiden. Nielsen zei toen dat ze het fragment niet had gehoord, maar dat kinderen altijd humaan behandeld worden.

De dienst die nu nog door Nielsen wordt geleid, heeft 240.000 medewerkers en een budget van 60 miljard dollar. Trump heeft zich nog niet in het openbaar uitgelaten over het ontslag van Nielsen.

Kelly?

Wanneer Nielsen moet vertrekken, zou Trump nog niet besloten hebben. Er wordt ook meer en meer gespeculeerd dat ook stafchef John Kelly weg moet of zelf opstapt als Nielsen gaat. Trump zou in dat geval Kelly’s baan waarschijnlijk aan Nick Ayers geven, de huidige stafchef van vicepresident Pence.

Gesponsorde artikelen