“Mensen die succesvol zijn en mensen die niets zijn”: hoe Macron opeens veel Fransen schoffeert met één uitspraak

“Mensen die succesvol zijn en mensen die niets zijn”: hoe Macron opeens veel Fransen schoffeert met één uitspraak

De kritiek op Franse president Emmanuel Macron begint zich de laatste tijd op te stapelen. En hij is erin geslaagd om een hele hoop Fransen tegen zich gekant te krijgen met amper één, ietwat ongelukkige, uitspraak. “Een station is een plaats waar je mensen tegenkomt die succesvol zijn en mensen die niets zijn.” Macron krijgt zo voor het eerst grote moeilijkheden te verwerken sinds hij een maand geleden zijn plaats in het Élysée innam. 

“Zonnekoning”, “God”, “Jupiter”, “despoot”, … Emmanuel Macron begint steeds meer mensen op de zenuwen te werken. De president is overal, beslist over alles en probeert zelf zijn zijn eigen imago te cultiveren. Dat irriteert vele journalisten, die hij nu niet meer rechtstreeks aanspreekt. Ook bij verschillende verkozenen loopt de irritatie hoog op.

Regel van 100 dagen

De president en zijn handlangers regeren in de Assemblée. Dat hij MoDem een ondergeschikte positie heeft gegeven in de regering werd ook allerminst op gejuich onthaald. Hij houdt ervan om alleen te handelen en aarzelt niet om zijn eerste minister te ondermijnen.

Emmanuel Macron doet zo eigenlijk mee aan de zogenaamde ‘regel van de 100 dagen’, die populair werd gemaakt door Sarkozy. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk een aantal maatregelen door te voeren om zo te proberen een schok door Frankrijk te sturen. Toen hij nog maar kandidaat was, had hij aangekondigd dat hij zijn tijd zou nemen, dat hij vijf jaar de tijd had om zijn beleid te voeren. Nu de Assemblée hem gunstig gezind is, lijkt hij echter op zijn schreden te zijn teruggekeerd.

Het gehele politieke spectrum tegen Macron

Maar afgelopen zondag was er een zoveelste uitschuiver. Voor een publiek van startups stootte de president een enorme groep van de Franse bevolking tegen de borst met een toch wel ongelukkige uitspraak.

“Een station, dat is een plaats waar je mensen tegenkomt die succesvol zijn en mensen die niets zijn”, klonk het. Dat kon op grote verontwaardiging rekenen, zowel van links als van rechts. De president is er in geslaagd om het gehele spectrum van de Franse politiek tegen hem in het harnas te jagen. Van Florian Philippot (FN) over Thierry Mariani (LR) tot Julien Bayou (EELV) en de psychoanalist en columnist Gérard Miller, iedereen heeft kritiek op de president.

Macron lijkt Benoît Hamon, die besloot om de PS te verlaten en zijn eigen ‘Mouvement du 1er Juillet’ op te richten, steeds meer zijn gelijk te geven. Zo beschreef hij het doel van zijn beweging: “Ons objectief is heel simpel. Iedereen die hier is, gelooft dat een meerderheid wordt onderdrukt door een minderheid. Die minderheid is de groep die Emmanuel Macron heeft doen slagen. Ons doel is om die meerderheid binnen vijf jaar, en om te beginnen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2020, weer te laten uitgroeien tot de politieke meerderheid.” Hebben we je al gezegd dat Macron mensen irriteert?

Gesponsorde artikelen