Mensen in rampgebieden van Nepal redden vanuit je luie zetel? Dat kan met het Rode Kruis!

Mensen in rampgebieden van Nepal redden vanuit je luie zetel? Dat kan met het Rode Kruis!

Het Rode Kruis is op zoek naar vrijwilligers die Nepal in kaart willen brengen aan de hand van een online tool. Zuid-Azië wordt sinds enkele weken getroffen door overstromingen en aardverschuivingen. Om de getroffen gebieden te voorzien van voedsel en drinkwater, heeft het Rode Kruis recente kaarten nodig. En daar kan iedere internetgebruiker bij helpen.

Zat je dit weekend uit pure verveling weer uren rond te surfen op het wereldwijde web? Dan kan je vanaf nu die tijd nuttig besteden. Het Rode Kruis is namelijk op zoek naar vrijwilligers die via een online tool kaarten van Nepal aanvullen zodat ze de rampgebieden getroffen door overstromingen en aardverschuivingen beter kunnen bereiken. Kortom, je kan vanuit je luie zetel, vanachter je laptop, mensenlevens redden.

Al 16 miljoen slachtoffers van overstromingen in Zuid-Azië

De natuurrampen die sinds de tweede week van augustus Zuid-Azië teisteren, maakten al ruim 16 miljoen slachtoffers. Een derde van Bangladesh en Nepal staat onder water. “Organisaties als het Rode Kruis verlenen hulp, maar sommige gebieden in Nepal zijn nog niet goed in kaart gebracht. Daardoor weten hulpverleners niet altijd precies waar getroffen dorpen liggen en hoe ze er kunnen komen.” meldt het Rode Kruis. Daarom lanceerde de hulporganisatie een oproep aan alle internetgebruikers om de kaart van Nepal te verbeteren, en dat kan eender wie doen via een online tool.

Kaarten tekenen op basis van satellietfoto’s

Concreet is het Rode Kruis nu op zoek naar vrijwilligers die via OpenStreetMap kaarten willen tekenen op basis van satellietbeelden. Geen nood over mogelijke fouten in de kaarten, ze worden namelijk nog nagekeken door ervaren vrijwilligers. Met al een half uurtje ‘mappen’ kan een kaart er veel gedetailleerder uitzien en kunnen kleine gebieden beter bereikt worden. Om te starten volg je deze drie stappen:

  1. Maak een account aan op OpenStreetMap.
  2. Bekijk de instructievideo of lees de handout.
  3. Open een Nepal-project in de Tasking Manager.

Heb je vragen, dan kan je terecht op deze website www.510.global/missing-maps/ of kan je mailen naar info@missingmaps.nl, meer informatie vindt je op de website van het Rode Kruis.

Vroeger ook al Kathmandu ‘gemapt’

Dezelfde techniek paste het Rode Kruis ook al toe in 2015 na de aardbeving in Kathmandu. Dankzij de ‘mappers’ beschikte het Rode Kruis over een veel betere kaart die op korte tijd getekend kon worden. Dit is een project vanuit het Nederlandse Rode Kruis, maar iedereen kan deelnemen. Momenteel werkt het Belgische Rode Kruis samen met hun Nederlandse collega’s aan een gelijkaardige mapping in het zuiden van Malawi dat door droogte en overstromingen is getroffen.

Gesponsorde artikelen