Mensen met hooikoorts opgepast! Dit weekend piekt het graspollenseizoen

Mensen met hooikoorts opgepast! Dit weekend piekt het graspollenseizoen

Wie graspollenallergie heeft, gaat het de komende periode moeilijk hebben want dit weekend bereikt van het graspollenseizoen haar piek. Zaterdag wordt het heel warm, droog en zonnig waardoor de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk stijgt. De effecten van het graspollenseizoen zullen wellicht tot eind juni voelbaar zijn.

We hebben bijna de warmste meimaand sinds 1901 achter de rug en de op twee na warmste april. Het was de jongste tijd erg warm, maar er vielen ook regelmatig buien die ervoor gezorgd hebben dat het gras flink kon groeien. Daardoor vindt de piekperiode van graspollenseizoen ongeveer negen dagen eerder plaats dan gewoonlijk. Het is zelfs ongeveer twee weken eerder dan in de jaren 90.

Wie een graspollenallergie heeft, doet er de komende dagen goed aan om zijn medicatie zeker in te nemen. De kans op de gekende symptomen, zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten, is erg groot. Ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree, zijn in bloei. Dat meldt de Nederlandse weerwebsite Weer Online.

Pollen uit Duitsland

De komende dagen wordt het zonnig, droog en warm weer en waait er ook een oostenwind. Die zorgt ervoor dat er pollen uit Duitsland aangevoerd worden. Zondagavond worden er lokale onweersbuien verwacht. Waarschijnlijk zal er geen neerslag vallen op grote schaal waardoor pollen blijft hangen. Bovendien gaat het waaien waardoor weer pollen uit de omgeving aangevoerd worden.

Luchtvervuiling

Hooikoortsklachten kunnen versterkt worden door luchtvervuiling doordat allergenen zich aan fijnstofdeeltjes hechten. Dat zorgt ervoor dat de allergenen dieper in je longen terechtkomen.

Doe het dus rustig aan als je met hooikoorts kampt. Enkele extra tips tegen hooikoorts vind je hier.

Gesponsorde artikelen