Merkel haalt slag thuis: Duitsland kan straks asielzoekers richting Spanje beginnen sturen

Merkel haalt slag thuis: Duitsland kan straks asielzoekers richting Spanje beginnen sturen

Duitsland mag voortaan asielzoekers die toekwamen en registreerden in Spanje terugsturen naar dat land. Dat kwamen Angela Merkel, de Duitse kanselier, en de Spaanse premier Pedro Sanchez overeen. Het is een erg belangrijk akkoord voor Merkel, die intern erg onder druk stond, maar ook voor de EU zelf: de Schengen zone zoals we die kennen, kan blijven bestaan.

Dit weekend trekt Angela Merkel naar Spanje, om in Andalusia haar Spaanse tegenhanger Pedro Sanchez te spreken op een top. Maar nu al is een voorakkoord gemaakt over het meest heikele punt: asiel en migratie.

Het akkoord is baanbrekend. Want het zou het hele asielbeleid in Europa wat zuurstof kunnen geven, en meteen ook de interne Schengen zone terug in eer herstellen.

Het komt erop neer dat al wie asielzoeker is en in Spanje asiel aanvroeg, maar later naar Duitsland kwam, kan teruggestuurd worden binnen 48 uur. Heel veel asielzoekers verkeren in zo’n geval: ze registreerden in Zuid-Europese zoals Spanje, Italië of Griekenland, maar kwamen daarna naar Duitsland. Daarbij was er geen enkele grenscontrole: dat is dan weer het principe van Schengen.

Straks de clash met Salvini?

Die komst van asielzoekers naar Duitsland zette Merkel onder zware druk, ook al waren het nooit de cijfers van tijdens de crisis in 2015 en 2016. Maar het zogenaamde Dublin-principe, dat het land waar ze eerst registreerden asielzoekers opvangt in de EU, werd dus niet toegepast. En dat leidde to enorme frustratie in Duitsland, bij de zusterpartij van Merkel haar CDU, de Beierse CSU. Die zagen steeds maar stromen asielzoekers uit Zuid-Europa komen.

De CSU-leider en Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer dreigde ermee opnieuw controles aan de Duitse grenzen te gaan invoeren en asielzoekers die al in andere EU-landen geregistreerd waren gewoon terug te sturen. Dat zou heel het idee van vrij verkeer van personen in de Schengen zone op de helling gezet hebben.

Uiteindelijk gingen de andere EU-landen over stag op een EU-top, waarin ze beloofden het anders te gaan doen. Spanje maakt dat nu als eerste concreet door een duidelijk akkoord met Duitsland te sluiten. De bedoeling is dat Griekenland, en zelfs Italië met de extreemrechtse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini gaan volgen. Maar vraag is of dat gaat lukken: door haar ligging komen er massaal veel migranten eerst toe in Italië. En daar wil Salvini net verandering in brengen. In juni weigerde hij nog een boot met 629 vluchtelingen. Het was net Spanje die toen die vluchtelingen net opnam.

Gesponsorde artikelen