Merkel krijgt twee weken om haar regeringscrisis rond migratie op Europees niveau te blussen

Merkel krijgt twee weken om haar regeringscrisis rond migratie op Europees niveau te blussen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) heeft ingestemd om zijn plan om illegale migranten aan de Duitse grens terug te sturen uit te stellen tot 1 juli. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) had geëist dat hij het Europees overleg zou afwachten. Ze zal op de volgende Europese top, op 28 juni, overleg plegen over een eerlijkere verdeling van de vluchtelingen over de Europese lidstaten.

Het ging er de jongste dagen hard aan toe tussen de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU). Seehofer, topman van de conservatieve, christendemocratische zusterpartij CDU, zet vooral in op migratie en vindt dat illegale migranten al aan de Duitse grens teruggestuurd moeten worden.

Merkel is het daar niet mee eens. Volgens haar zou zo’n eenzijdige beslissing van Duitsland voor chaos zorgen in Europa, de Europese Unie en zou dat het binnenlands beleid schaden.

Uitstel tot 1 juli

Even werd er gevreesd dat Merkel Seehofer de laan uit zou sturen als hij zijn maatregel toch zou doorvoeren. Dan zou de CSU uit de regering stappen en zou de Duitse regering dus vallen. Maar in een laatste poging hebben de twee vandaag nog eens de koppen bij elkaar gestoken en ze zijn dan toch tot een (voorlopig) compromis gekomen: het terugsturen wordt uitgesteld tot 1 juli. Zijn voorwaarde is dat er op Europees niveau nieuwe afspraken worden gemaakt binnen de twee weken. Merkel liet op een persconferentie weten dat ze daarmee instemt. Daarmee wordt meteen de rest van de EU meegesleurd op een strengere migratiekoers.

“Zowel CDU als CSU hebben als doel om de migratiegolven beter te sturen, om een herhaling van de situatie van 2015 te voorkomen”, zei ze nog. Ook benadrukte ze dat haar CDU achter Seehofer blijft staan en zijn beleid steunt. Ze zei dat Duitsland niet op eigen houtje wil handelen: “Het niet afgesproken terugsturen van migranten kan een negatief domino-effect veroorzaken, en de hele Europese samenwerking beïnvloeden.”

Nog steeds spanning

Merkel gaf aan vooruitgang te willen boeken op de Europese top van 28 juni. Ze is van plan om met sommige landen bilaterale gesprekken te voeren. Bovendien weigerde ze te antwoorden op de vraag of ze het harde beleid van Seehofer blijft steunen als het Europese overleg windeieren zou opleveren. “Op ‘wat als’-vragen antwoord ik niet”, luidde haar (typische) antwoord.

De regeringscrisis is dus nog niet helemaal opgelost. Merkel zei zelfs dat ze maatregelen eerst zou aftoetsen bij haar eigen CDU en pas daarna bij Seehofer en zijn CSU. Bij Seehofer klinkt meer verzoenende taal: “We hebben alles eensgezind besloten.”

De christendemocraten hebben bij onze oosterburen 249 van de 709 zetels, waarvan 200 van de CDU en 49 van de CSU. De huidige coalitie, waar ook de socialistische SPD toe behoort, heeft geen meerderheid als de CSU wegvalt.

Gesponsorde artikelen