Merknaam ‘La Mafia’ mag niet van Europa

Merknaam ‘La Mafia’ mag niet van Europa

Een Spaanse restaurantketen mag van de EU de naam ‘La Mafia’ niet langer als commercieel merk gebruiken. Dat blijkt uit een vonnis van het Europese Gerechtshof, dat volgt op een klacht van Italië. Volgens de rechters draagt de naam bij aan de verspreiding van een positief imago van de georganiseerde misdaad en ‘banaliseert de merknaam de misdaden die de organisatie pleegt tegen de fundamentele waarden van de Unie.’

‘La Mafia se sienta a la mesa’ (‘De maffia gaat aan tafel’) is een Spaanse keten van 42 restaurants met hoofdzetel in Zaragoza. De keten is eigendom van La Mafia Franchises, dat specialiseert in de Italiaanse keuken. In Spanje, waar de keten in alle grote steden aanwezig is, mag de merknaam behouden blijven, maar als het bedrijf zijn plannen wil doorzetten om de keten uit te breiden binnen de Europese Gemeenschap zal dat onder een andere naam moeten gebeuren.

Banalisering van misdaden

Volgens de rechters draagt de naam bij aan de verspreiding van een positief imago van de georganiseerde misdaad en ‘banaliseert de merknaam de misdaden die de organisatie pleegt tegen de fundamentele waarden van de Unie.’

De rechters zeggen zich bewust te zijn dat het Spaanse bedrijf niemand wil beledigen en dat ze de atmosfeer willen kopiëren die heerst in de film ‘The Godfather’. “Toch neemt het bestaan van geromantiseerde films en boeken over de maffia niet weg dat het om een organisatie gaat die moordt, bedreigt, afperst en geweld pleegt om activiteiten als wapen- en drugshandel en het witwassen van geld mogelijk te maken”, zeggen de rechters.

De oorsprong van het woord ‘mafia’ (maffia in het Nederlands) is niet duidelijk. Volgens Wikipedia is de term waarschijnlijk ontleend aan een folkloristisch toneelstuk van Giuseppe Rizzotto, getiteld “I Mafiusi di la Vicaria”. Een andere mogelijke oorsprong van de naam verwijst naar de Arabische overheersers die in het Saracenen-tijdperk Palermo regeerden, namelijk de stam Ma Afir. Nog een mogelijke, Arabische invloed is Mu Afat. Mu betekent moed, Afat het beschermen van de zwakkeren tegenover de sterken.

Gesponsorde artikelen