Merry Clitmas! Vrouw maakt street art over clitorissen

Merry Clitmas! Vrouw maakt street art over clitorissen

De Amerikaanse Laura Kingsley vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan de clitoris. En dus besloot ze om zelf het vrouwelijke orgaan in de kijker te zetten met haar artistieke project ‘Clitorosity’. Daarbij maakt ze krijttekeningen van de clitoris, en dat op zoveel mogelijk publieke plaatsen over de hele wereld.

De clitoris, het blijkt volgens Women’s Health onbekend terrein te zijn voor veel mensen. Tijdens de lessen seksuele opvoeding komt het lichaamsdeel nauwelijks of niet aan bod, en veel mensen schijnen het vrouwelijke orgaan niet te kunnen lokaliseren, laat staan dat ze weten hoe het er precies uitziet. Nochtans bevat dat lichaamsdeel bijna 8.000 zenuwuiteinden en is het in grote mate verantwoordelijk voor het seksueel genot bij vrouwen.

Aandacht voor de clitoris

Dringend tijd om iets te doen aan dat gebrek aan kennis, vond Laura Kingsley, en dus brengt ze met haar project ‘Clitorosity’ een ode aan de clitoris, en brengt ze het vrouwelijke orgaan zo onder de aandacht. “We leren over longen, eierstokken of nieren, maar over de clitoris weten we absoluut niet genoeg. En dat terwijl de clitoris zo belangrijk is om de vrouwelijke seksualiteit te begrijpen,” zegt de 24-jarige vrouw uit New York.

Kingsley vindt dat vrouwelijke seksualiteit traditioneel meer onderdrukt wordt, en dat er een dubbele boodschap is. “Enerzijds worden we overal aangemoedigd om seks te hebben: reclames, tijdschriften, films, er wordt maar al te vaak op seks gefocust. En tegelijk komt de echte anatomie nauwelijks aan bod.”

Be curious about the clitoris

Ze startte het project vorig jaar in oktober. Haar eerste tekening maakte ze in New York: ze tekende een clitoris in krijt op de grond, en schreef erbij “Be curious about the clitoris” (wees nieuwsgierig naar de clitoris). Veel mensen kwamen vervolgens naar haar toe om te praten over de tekening. “Mensen waren nieuwsgierig, ze kwamen met ons praten, en we kregen verschillende reacties van vrouwen die moesten toegeven dat ze geen idee hadden dat een clitoris er zo uitzag.”

“Het ziet eruit als een octopus”

De meest gehoorde reactie was volgens Kingsley: “Hoe kan het dat ik zo oud ben en geen idee heb dat mijn eigen lichaam er zo uitziet?” Al kreeg ze ook vaak de reactie “dat het eruitziet als een octopus.” Uit die reacties blijkt het al: slechts zelden hebben mensen onmiddellijk door wat de vrouw precies tekent. Pas bij haar twintigste tekening passeerde er een man die onmiddellijk zei” aha, een clitoris!”

Fantastisch deel van het vrouwelijk lichaam

De leukste reactie kreeg Kingsley voorlopig in Londen. Daar zag ze een vrouw fietsen met haar twee jonge dochtertjes. Zodra de vrouw de tekening zag, riep ze enthousiast: “Aha, het is een clitoris! Kijk meisjes, is dat niet mooi?” Toen de meisjes vroegen wat een clitoris dan wel was, antwoordde de vrouw “Dat is een fantastisch deel van het vrouwelijk lichaam!”

Toch kan de artieste niet overal op evenveel bijval rekenen. Sommige mensen reageren ook gechoqueerd of gegeneerd op de tekeningen. Maar daar laat Kingsley zich niet door tegenhouden. Ze tekende ondertussen al clitorissen op verschillende plaatsen in de VS, het VK, Portugal, Denemarken en Zweden.

Kennis en informatie

Kingsley hoopt dat ze mensen meer kennis kan geven over de clitoris via haar tekeningen. “Ik hoop dat mensen zich realiseren ‘Oh, is dat de clitoris? Dat wist ik niet, misschien valt er nog meer over te leren!’ En ik wil dat mensen zien dat het geen onbelangrijk lichaamsdeeltje is, maar dat het een vrij grote interne structuur heeft dat verantwoordelijk is voor het seksuele plezier bij vrouwen. Als mensen dat weten, dan kunnen ze het ook ervaren. Want we verdienen allemaal het plezier waar we toe in staat zijn. Kennis en informatie over de clitoris kan daar alleen maar bij helpen.”

Gesponsorde artikelen