Met argumenten kan je iederéén overtuigen (LAZARUS)

Met argumenten kan je iederéén overtuigen (LAZARUS)

Koen De Graeve en Günther Lesage proberen op hun manier een antwoord te vinden op de grote levensvragen: “Is er leven in de ruimte?”, “Als er een God is die alles heeft geschapen, wie heeft God dan geschapen?”, “Waarom doen terroristen wat ze doen?”, enz. Ze doen dit op hun eigen manier, met een komische inslag. Ze geven geen antwoorden (die zijn er ook niet), maar ze proberen het wel open te gooien naar het grote publiek vooral door te relativeren en de zaken van op afstand te bekijken.

Als het stuk begint, blazen beide acteurs een gigantische witte ballon op. Die heisen ze omhoog en vanaf dan doet de balloon dienst als projectiedoek. De acteurs stellen het stuk voor en stappen dan pas in hun geïmproviseerde ring. De ring wordt afgebakend door houten balken.

De acteurs lijken elkaar en het publiek uit te dagen met hun vragen. Maar meer nog dan een gevecht tussen personages lijkt dit een gevecht tussen twee rasacteurs, die moeiteloos van het ene personage in het andere kruipen en ons overdonderen met hun professionaliteit. Het spelplezier druipt er vanaf en menigmaal weten de acteurs het publiek aan het lachen te brengen. Zoals bijvoorbeeld tijdens de caféscène waar twee simpele mannen God gaan vergelijken met een theepot of het interview met een Limburgse IS-terrorist.

Alleen is het allemaal nogal vrijblijvend en duurt de voorstelling zeker ook een uur te lang. Zo worden vele zaken aangekaart en niet afgewerkt. Je kunt je ook afvragen of de combinatie levensvragen/humor echt kan werken. Wanneer het werkt, werkt het, maar als de acteurs zich concentreren op enkel de vragen, dan wordt het saai. Zeker voor niet-wetenschappers, die toch 90% van het publiek zullen uitmaken.

Bepaalde grappen worden ook iets te veel herhaald (ik ken niets van films, het in elkanders tekst zitten, …). En het dansje had toch ook vijf minuten korter gemogen. De boodschap zou even duidelijk geweest zijn. Goed gelachen, dat wel, maar had de voorstelling minstens een uur korter geweest, dan had ik evenveel gelachen en wellicht met een nog beter gevoel naar huis gegaan.

XX1/2

Tekst & Spel : Koen De Graeve & Günther Lesage

Gesponsorde artikelen