Met de dag zotter: Duterte beweert nu dat hij een Chinees uit een vliegende helikopter smeet

Met de dag zotter: Duterte beweert nu dat hij een Chinees uit een vliegende helikopter smeet

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft gezegd dat hij persoonlijk corrupte ambtenaren uit een vliegende helikopter zal gooien. En dat het niet de eerste keer voor hem zal zijn: hij beweert dat hij ooit een Chinees die verdacht werd van verkrachting uit een vliegende heli smeet toen hij nog burgemeester was van Davao. 

Duterte was tussen 1988 en 2016 met tussenpozen 21 jaar burgemeester van Davao, een stad in het zuiden van het land. In die periode werden volgens mensenrechtenorganisaties zo’n 1.400 vermeende criminelen en straatkinderen gedood door de politie en/of doodseskaders waarmee Duterte banden had.

Twee weken geleden pochte hij al tijdens een toespraak dat hij eigenhandig criminelen had vermoord. Hij vertelde hoe hij op zijn motor rondreed door de stad, “op zoek naar problemen”. En: ”Ik zocht echt de confrontatie op om te kunnen moorden.” Later specificeerde hij die claim door te stellen dat hij drie mannen heeft gedood tijdens een vuurgevecht aan het eind van de jaren tachtig.

Duterte treedt hard op tegen de drugsoverlast in zijn land. Sinds zijn aantreden eind mei zijn er zeker 6.000 drugsdealers of mensen die al dan niet terecht beschuldigd worden van drugshandel en zelfs -gebruik omgebracht door doodseskaders.

“Son of a bitch”

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN) riep vervolgens de Filippijnen op een onderzoek te starten tegen Duterte. Als reactie noemde Duterte de hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al-Hoessein “stupid”, “an idiot” en “a son of a bitch” who should go back to school”.

Duterte wil kinderen vanaf 9 jaar oud in de gevangenis kunnen steken. Hij vergeleek zichzelf in oktober met Hitler. “Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht. Wij hebben drie miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten”, zei hij toen.

Donald Trump heeft Rodrigo Duterte al uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis volgend jaar. Volgens Dutertes vertrouweling Christopher Go had Trump een “zeer plezierig en geanimeerd gesprek” met Duterte.

Duterte heeft op zijn beurt Trump gevraagd naar Manilla te komen in 2017, wanneer de Filipijnen voorzitter zijn van een aantal topconferenties van de Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Landen.

Gesponsorde artikelen