Met deze 10 simpele tips maak je veel betere foto’s met je smartphone

Met deze 10 simpele tips maak je veel betere foto’s met je smartphone

Een foto nemen met je smartphone, het duurt maar een seconde. Superhandig natuurlijk, maar als je er even tijd voor neemt kan je véél coolere foto’s nemen. Hou deze 10 tips in het achterhoofd en verbaas iedereen met je fototalent.

1. Zoom niet in

Istockphoto

Je smartphone werkt hoogstwaarschijnlijk met een digitale zoom, niet met een optische. Daarom krijg je veel kwaliteitsverlies als je te veel gaat inzoomen.

2. Pas je perspectief aan het onderwerp aan

Als we snel een foto nemen, houden we onze smartphone meestal ter hoogte van onze borst. Dat is bijlange niet altijd de juiste hoogte. Probeer bijvoorbeeld eens te hurken als je een foto van een hond of een kind neemt. Je zal een veel interessantere foto krijgen.

3. Maak gebruik van een raster

De regel van drie, je kan erin geloven of niet, maar het levert wel vaak geslaagde foto’s op. Een raster verdeelt je foto in negen vakken, probeer het hoofdonderwerp op één van de lijnen te plaatsen.

4. Zorg voor een schone lens

Istockphoto
Het is een simpele tip, maar hij is wel essentieel. Veeg je lens regelmatig schoon met een reinigingsdoekje of gewoon met een oud T-shirt.

5. Gebruik geen filters

Hoe meer je kan zonder filter, hoe beter. “De belangrijkste reden waarom mensen filters gebruiken is om details toe te voegen die er eigenlijk niet zijn”, zegt fotograaf Harrison Buck. “Verander de plaats van je onderwerp als het licht niet goed zit en hou rekening met de zon als je buiten fotografeert, in plaats van alles met een filter op te lossen.”

6. Koop eventueel een extra lens

Istockphoto
Een extra lens geeft je veel meer opties als het op zoomen aankomt en verbetert de kwaliteit van je foto’s spectaculair. Er bestaan lenzen in allerlei prijsklassen: van 30 tot 300 euro.

7. Hou het simpel

Met je smartphone kan je sowieso minder diepte in je foto steken dan met een reflexcamera. Een smartphone maakt weinig verschil tussen voor- en achtergrond, maak het dus niet te ingewikkeld. Fotografeer je onderwerp in een simpele setting.

8. Gebruik je oortjes

Istockphoto
Als je op je scherm moet tikken om een foto te nemen, beweegt je smartphone en dat kan een onscherpe foto opleveren. De oplossing waar je waarschijnlijk nog nooit aan dacht: oortjes! Als je op de volumeknop op je oortjes drukt terwijl je smartphone in camerastand staat, trek je een foto. Ideaal dus om met een vaste hand foto’s te nemen.

9. Gebruik een klein statief

Een andere mogelijkheid om je smartphone stabiel te houden is een klein statief. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. Met een statief zoals dat hierboven kan je speciale foto’s maken door het op ongewone plaatsen te zetten.

10. Maak originele portretten

Nee, het moet niet altijd een foto met een cocktail in de hand of een lachende selfie zijn. Gebruik de achtergrond, experimenteer met poses en leef je uit om een origineel portret te maken.

Bron: BuzzFeed

Gesponsorde artikelen