Met deze 11 tips verminder jij je plastic voetafdruk

Met deze 11 tips verminder jij je plastic voetafdruk

Wanneer je nog maar het woord ‘voetafdruk’ hoort, denk je automatisch aan het verdwijnen van zeldzame diersoorten of aan de opwarming van de aarde. Maar wist je dat een van de grootste boosdoeners van deze problemen plastic in de Noordzee is? Door plastic in de zee te gooien, vervuil je niet alleen het water, maar zorg je er ook voor dat zeedieren verzwakken of zelfs sterven. We willen die schattige visjes of zeehonden toch niet laten lijden? Wel, met deze 11 simpele tips kan jij je steentje bijdragen:

1. Maak van de kraan jouw nieuwe drinkmaatje …

Giphy

Water is gezond voor je lichaam en voor het milieu. Maar de plastic flesjes waar het water inzit, zijn dat net iets minder. Wist je dat er voor 1 flesje 3 liter water nodig is en dat het kilometers moet reizen voor het bij jou in de frigo staat? Shock. Bij kraantjeswater heb je dat allemaal niet nodig en bovendien is het ook nog eens veel goedkoper. Win-win!

2. … en gebruik een drinkbus voor onderweg

Giphy

Je denkt waarschijnlijk: ‘Een kraan kan ik toch helemaal niet meenemen op verplaatsing?’. Wel, hiervoor is de drinkbus nog altijd dé oplossing! Wees een trendsetter en maak de drinkbus weer hip!

3. Weg met verpakt voedsel

Giphy

Naast oplossingen voor drank, zijn er natuurlijk ook voor voedsel. Koop je producten op de markt of in een specifieke winkel en … BAM, het plastic is weg!

4. Koop in grote hoeveelheden

Giphy

Wanneer je je producten in grote hoeveelheden aankoopt, komt er veel minder verpakking aan te pas én het is nog goedkoper ook! Again: win-win!

5. Kook volgens het seizoen

Giphy

Geef nu toe, een verse seizoensgroente ziet er toch veel lekkerder uit dan bijvoorbeeld een verpakte? Maak hier gebruik van en wie weet ontdek je zelfs nieuwe receptjes. Aantrekkelijk voor jou, maar ook voor de natuur!

6. En maak tijdens het shoppen gebruik van een trendy shoptas

Giphy

Je kent het wel, de dunne plastic zakjes die direct scheuren. Ze zijn zeer irritant en je vermijdt ze liever. Je maakt beter gebruik van een trendy shoptas: goed voor het milieu en fashionable!

7. Schaf herbruikbaar materiaal aan

Giphy

Denk maar aan een koekendoos (oh, de nostalgie) of herbruikbare glazen bokaaltjes.

8. Maak gebruik van alternatieve verpakkingen

Giphy

Er bestaan soms meer alternatieven dan je denkt. Kaarsje aansteken? Gebruik lucifers in plaats van een plastic aansteker. Bezig met de was en de plas? Wasmiddel kan gemakkelijk in een kartonnen doos. En wat met de schoonmaakproducten in plastic? Azijn en natriumcarbonaat zijn natuurlijke wondermiddelen.

9. Say no to polypropyleen of polyethyleen

Giphy

Zie je op je favoriete make-up een van deze 2 termen staan? Zoek dan maar snel een nieuwe favoriet. Dat wil namelijk zeggen dat er plastic deeltjes inzitten. Een handige app daarvoor is ‘Beat the Microbead’. Die vertelt jou of er al dan niet plastic in je make-up zit.

10. Begin een tweedehandsbusiness

Giphy

Alles is tweedehands te vinden. Koop en verkoop tweedehandsartikelen. Er zijn enorm veel leuke dingen te vinden. En wie weet kan je nog iets leuks maken met wat je eerst wou weggooien.

11. En last but not least: recycleer er op los

Giphy

Je hebt het waarschijnlijk al veel gehoord, maar het is nu eenmaal belangrijk en eigenlijk helemaal niet moeilijk. Wist je trouwens dat bepaalde plastics, die niet in de blauwe vuilzak mogen, wel apart worden verzameld in het containerpark. Hou daar de volgende keer dus zeker rekening mee.

Maak van jezelf een echte world saver en ga direct aan de slag met deze 11 simpele tips. Wil je je nog net dat tikkeltje meer inzetten? Ga dan volgend jaar zeker eens naar de Eneco Clean Beach Cup
en help mee het strand op te ruimen. Zo ligt het er weer mooi bij tegen de eerste zomerdagen. Benieuwd hoe het er dit jaar aan toeging? Bekijk dan zeker deze video:

Gesponsorde artikelen