Met deze vier trucjes kan je zien hoe griezelig veel Google eigenlijk weet over jou

Google is eigenlijk de ‘verpersoonlijking’ van Big Brother, en inderdaad, it is watching us. Welke video je laatst hebt gezien op YouTube, welke zoekterm je recent hebt ingegeven op je laptop of smartphone, de plek waar je woont, je leeftijd … je kan het zo gek niet bedenken of Google registreert het. Via de onderstaande vier trucjes ontdek je wat en hoeveel Google over jou weet. Pas op, want het zou wel eens een griezelige ontdekking kunnen zijn.

1. Kom je zoekgeschiedenis te weten op history.google.com/history

Zodra je bent ingelogd op je Google-account krijg je deze grafiek te zien. Geen onbelangrijk detail: Google houdt enkel gegevens bij als je bent ingelogd. Hoewel het misschien niet alle data heeft bijgehouden, zal het overzicht je toch een vrij goed beeld geven van je surfgedrag.

Bovenaan rechts kan je ‘Afgelopen week’ ook veranderen in ‘Afgelopen maand’, ‘Afgelopen jaar’ of ‘Onbeperkt’. Dingen die jij misschien al lang vergeten bent, heeft Google allemaal netjes voor je opslagen.

Niet zo blij met al deze ontdekkingen? Je kan je zoekgeschiedenis heel eenvoudig verwijderen door naar ‘Instellingen’ te gaan en te klikken op ‘Opties verwijderen’. In het schermpje dat verschijnt, kan je aanvinken wat je allemaal wil wissen.

2. Google weet waar je allemaal geweest bent

Als je je locatiegeschiedenis niet afgeschermd hebt, kent Google elke plek die je bezocht hebt. Om dat visueel op een kaartje te zien, klik je – nog steeds in hetzelfde venster als bij puntje één – linksboven op de drie streepjes en daarna op ‘Locatiegeschiedenis’.

Bovenaan de kaart die verschijnt, zie je je locatiegegevens van vandaag. Als je wil, kan je zowel het jaar, de maand als de dag aanpassen. Weet jij nog in welk restaurant je op vakantie gegeten hebt? Grote kans dat Google dat heeft opgeslagen als je toen op het internet geweest bent …

Ook hier geldt dezelfde regel als bij puntje één, je kan op eender welk moment je locatiegeschiedenis verwijderen of uitschakelen. Klik daarvoor rechts onderaan op het tandwieltje. In het venster dat verschijnt, zie je al je opties.

3. Weet jij nog welke video’s op YouTube jij laatst bekeken hebt? Google wel!

Ga opnieuw naar het startscherm history.google.com/history en klik opnieuw op de drie streepjes links bovenaan. In het menu dat verschijnt klik je nu op ‘YouTube-kijkgeschiedenis’. Et voillà, daar zijn alle video’s die je onlangs nog hebt bekeken, met datum en uur erbij.

4. De smaak te pakken? Laat Google dan ook eens raden waarin jij allemaal geïnteresseerd bent

Ook om deze informatie te achterhalen, vertrek je opnieuw vanaf het startscherm history.google.com/history. Als je op de drie streepjes links bovenaan klikt, kies je dit keer ‘Activiteitsopties’ helemaal onderaan. Scrol dan tot bij ‘Advertentie-instellingen’ en klik op ‘Advertentie-instellingen beheren’.

Er verschijnt dan een profiel dat Google van jou heeft gemaakt op basis van de gegevens in je account en je zoekgedrag. Bovenaan staat een inschatting van je interesses, gevolgd door je geslacht en – als je daar info over hebt ingevuld in je account – je leeftijdsgroep. Uitschakelen kan ook hier weer, door in hetzelfde venster ‘Advertenties op basis van interesses’ uit te schakelen.

Bij deze ben je dus gewaarschuwd!

Bron: The Telegraph
Meer
Lees meer...