Met dit lettertype zie je meteen of de NSA denkt dat je een terrorist bent

Als Edward Snowden ons één ding heeft geleerd, is het wel dat alles wat we online doen wordt bekeken door spionagediensten als de Amerikaanse NSA of Britse GCHQ. Die organisaties hebben zelfs gigantische woordenfilters, die verdachte conversaties kunnen vinden. Om je daarvan bewust te maken, is er nu een speciaal lettertype dat die woorden automatisch doorstreept als je die gebruikt.

Het speciale lettertype Project Seen werd ontwikkeld als onderdeel van de masterproef van de Sloveen Emil Kozole. Voor zijn afstudeerproject aan de Central Saint Martins University in Londen wilde hij iets bouwen dat aandacht geeft aan de soms bizarre manier waarop onze veiligheidsdiensten tegenwoordig werken. Want de manier waarop we typen, kan blijkbaar kostbare informatie verschaffen aan de NSA.

In de problemen door normale woorden

De Amerikaanse spionagedienst heeft namelijk speciale woordfilters van wel 40.000 woorden, die gebruikt kunnen worden om potentiële misdadigers of terroristen op te sporen. Al die onthullingen van klokkenluider Edward Snowden werden stilaan zichtbaar in het werk van Kozole, met dit speciale lettertype als uiteindelijk hoogtepunt.

Met Project Seen wil Kozole mensen aantonen hoe “normale woorden die we gebruiken in onze online conversaties op Facebook, in e-mails of in Google opgeslagen worden en je eventueel zelfs in de problemen kunnen brengen”, legt de Sloveen uit. En dus doorstreept het lettertype automatisch de woorden die je online maar beter niet kan gebruiken.

Meer
Lees meer...