Met Facebooks Safety Check kan je bij een ramp laten weten of je veilig bent

Tijdens een ramp speelt sociale media vaak een grote rol. Het verstrekt informatie maar kan ook voor veel chaos en paniek zorgen. Facebook introduceert daarom een programma waarmee je op een simpele manier vrienden en familie kunt laten weten of je veilig bent tijdens een ramp. Je hebt er natuurlijk wel internetverbinding voor nodig én een smartphone die nog werkt.

‘Safety Check’ zoekt waar een ramp heeft plaatsgevonden en lokaliseert aan de hand van Facebook wie zich in het getroffen gebied bevindt. Als jij je in het gebied bevindt, krijg je een bericht van Facebook om te vragen of je veilig bent. Je kan dan de ‘I’m safe’ knop induwen en er wordt automatisch een bericht op je wall gepost. 

‘Safety Check’ toont ook een lijst van alle check-ins in het gebied, zodat Facebook-gebruikers kunnen controleren welke vrienden zich in het rampgebied bevinden en of ze veilig zijn. 

Facebook-CEO Mark Zuckerberg introduceerde de tool in Japan, een land dat nog volop aan het herstellen is van de tsunami in 2011. Toen al werd een soortgelijk systeem opgesteld door Japanse Facebook-ingenieurs, het Disaster Message Board, om de communicatie te vergemakkelijken. Naderhand besloten ze het project uit te breiden tot een permanente tool. 

Enkele schoonheidsfoutjes

‘Safety Check’ wordt wel alleen geactiveerd tijdens natuurrampen, zoals aardbevingen en overstromingen. Dit soort rampen gebeuren natuurlijk vaak, maar bij pakweg trein- of nuclaire rampen heb je er dus niets aan. Ook vergt de tool een deftige internetverbinding en een nog werkende gsm, wat niet altijd vanzelfsprekend is bij natuurrampen zoals een overstroming…

https://vimeo.com/108971365
Bron: Facebook Newsroom
Meer
Lees meer...