Met of zonder condoom? Beantwoord die vraag en krijg je eigen f*ckbuddy

Al 700 mensen hebben zich aangemeld op een Facebookpagina die werd opgericht door een student van Universiteit Antwerpen. Op de pagina moet je slechts drie vragen beantwoorden en dan krijg je een onenightstand toegewezen.

De Facebookpagina heet ‘UAntwerpen FWB’ en verwijst naar ‘Friends With Benefits’. Als jij op zoek bent naar een avontuurtje, dan moet je op deze pagina slechts drie vragen beantwoorden en er wordt er via een algoritme voor jou naar een match gezocht. Als er een match is, krijg je een berichtje en kan je afspreken met jouw ‘date’, zo staat in Het Nieuwsblad te lezen.

Moeilijk zijn die drie vragen niet, ethisch verantwoord is een ander verhaal. Want er wordt niet alleen naar jouw geslacht en seksuele voorkeur gevraagd, je mag ook kiezen of je met of zonder condoom wil vrijen. Het spreekt vanzelf dat Universiteit Antwerpen niet achter de pagina staat.

Succes

De maker van de pagina blijft liever anoniem, maar hij kan bevestigen dat zijn pagina een succes is. “Al meer dan 700 studenten hebben zich aangemeld op de pagina, maar het zijn vooral mannen die openstaan voor een online avontuurtje, want van alle aanmeldingen komen er 600 van mannen.”

“Veel mensen melden zich aan voor de lol en deinzen terug als ze effectief een match krijgen. Gelukkig zijn er ook al serieuze afspraakjes van gekomen.” De maker voegt daar nog aan toe “dat het een hele drempel is die je moet overwinnen om op café op iemand toe te stappen, maar dat die gêne wegvalt als je elkaar online ontmoet”.

iStock

Zonder condoom geen soa

Sensoa, het Vlaams centrum voor seksuele veiligheid, ziet niet voor het eerst een dergelijke pagina of app verschijnen. Maar de explicite vraag ‘met of zonder condoom’ én het feit dat bijna de helft van de gebruikers ‘zonder condoom’ aanklikt, vinden ze toch zorgwekkend. Zeker omdat het om seks met een onbekende gaat.

“We merken dat jongeren ­tussen 18 en 25 jaar vaak foutief het gevoel hebben dat ze geen soa kunnen oplopen, terwijl één op de twintig rondloopt met chlamydia”, zegt Sensoa in Het Nieuwsblad.

Filip Geelen is klinisch seksuoloog en hij vindt de pagina een gemiste kans: “Bij losse contacten zou je altijd een condoom moeten gebruiken. De maker zou de keuzemogelijkheid beter laten vallen én op zijn pagina oproepen tot condoomgebruik.”

Not amused

Het spreekt voor zich dat Universiteit Antwerpen zelf niet blij is met de pagina, maar ze kunnen er weinig aan doen, zegt woordvoerder Peter De Meyer. “We kunnen alleen maar hopen dat studenten er verstandig mee omspringen”, zegt hij.

iStock
Meer
Lees meer...