Met Prodigy van Mobb Deep sterft een ‘East Coast’-hiphopicoon

Met Prodigy van Mobb Deep sterft een ‘East Coast’-hiphopicoon

Hiphoplegende Prodigy van Mobb Deep is overleden. Met songs als ‘Shook Ones’, ‘Quiet Storm’, ‘Survival of the Fittest’ en ‘Eye for an Eye’ zette hij de New Yorkse hiphop scene in de jaren 90 terug op de kaart. Heel wat prominente artiesten uiten via social media hun droefheid. Prodigy werd 42 jaar.

De New Yorkse rapper Albert Johnson, beter bekend als Prodigy van Mobb Deep, is gestorven. Dat werd bekendgemaakt via het Instagramaccount van hiphopper Nas en werd daarna bevestigd door het management van Prodigy. De exacte doodsoorzaak is nog niet geweten, enkele dagen geleden werd hij na een concert in zijn Art of Rap Tour opgenomen in het ziekenhuis. Prodigy leed al langer aan de erfelijke bloedziekte sikkelcelanemie.

Getty

Prodigy is het best bekend van hiphopproject Mobb Deep, dat hij met rapper Havoc oprichtte in 1992. Grootste hits: Shook Ones Part II, Quiet Storm, Survival of the Fittest, Eye for an Eye, Hell on Earth en It’s Mine. Hun bekendste plaat is ‘The Infamous’ uit 1995, een mijlpaal van de ‘New York Renaissance’. Dat is een muziekstroming uit de 90s, waarmee de East Coast een edgy antwoord bood op de gewelddadige gangsta rap van de Amerikaanse West Coast. Andere toppers van die New Yorkse scene destijds waren Wu-Tang Clan, Big L, The Notorious B.I.G. en Nas. Ook ‘Reasonable Doubt’, de debuutplaat van Jay-Z wordt door sommigen tot die stroming gerekend.

Gangsta’s van het eerste uur

Na de vierde plaat ‘Murda Muzik’ ontstond er trouwens rivaliteit tussen Prodigy en Jay-Z, omdat laatstgenoemde hem uitgemaakt had voor balletdanseres in zijn track Takeover. Op hun vijfde album diende Mobb Deep Jay-Z van antwoord met de song Burn. Mobb Deep speelde ook een rol in de East Coast–West Coast rapoorlog, waarbij op het hoogtepunt van de rivaliteit New Yorker The Notorious B.I.G. en West Coast-superster Tupac Shakur neergeschoten werden.

Zoals dat gaat bij gangsta’s kwam Prodigy meermaals in aanraking met the law. In 2008 vloog hij een dikke drie jaar de bak in voor verboden wapenbezit. Daarna volgden nog twee albums van Mobb Deep en enkele soloalbums van Prodigy. Vorig jaar stond Mobb Deep nog op Dour.

Essentials:

Deze drie songs maakten Mobb Deep onsterfelijk.

1. Mobb Deep – Shook Ones (Part II) (1994)

Eén van de anthems die de gangsta rap van sunny Californië terug naar de achterbuurten van New York loodste. “We hebben dat lied in the crib geschreven toen we high waren”, vertelde Prodigy in 2011 aan de website Complex. “Waarschijnlijk wiet, misschien wat snuifspul, het was gewoon geschift. Dit is één van de eerste songs waar we écht tevreden over waren. ‘Deze sh*t is ziek’, zeiden we tegen elkaar.” Vooral de lyrics zouden later een hele generatie rappers beïnvloeden: ‘I’m only 19, but my mind is old/And when the things get for real, my warm heart turns cold’.

2. Mobb Deep – Survival of the Fittest (1995)

Met deze song heeft Prodigy zijn meest iconische zin op de wereld afgevuurd: ‘There’s a war going on outside no man is safe from’. Je zou bijna denken dat het van een dichter komt, in plaats van een gangsta rapper. Heel wat vooraanstaande artiesten hebben die lyric achteraf van Mobb Deep ‘geleend’ waaronder Kanye West op Murder to Excellence, Cam’ron op Welcome to New York City, Jay-Z op A Ballad for the Fallen Soldier en N.E.R.D. op Don’t Worry About It.

3. Mobb Deep feat. Nas & Raekwon – Eye for an Eye (Your Beef is Mines) (1995)

Op Eye for an Eye stralen de drie koningen van de New Yorkse hiphop scene uit het midden van de jaren 90. Nas had precies een jaar daarvoor zijn invloedrijke plaat ‘Illmatic’ gelost en Raekwon van Wu-Tang Clan zou een jaar later zijn solodebuut ‘Only Built 4 Cuban Linx’ op de proppen komen. De teksten zijn van de hand van alle vier de rappers: ‘I’ll be dipping in a Range Rover/All jeweled like Liberace/You watch me while jakes try to knock me and lock me/But I be on the low sipping Asti Spumante.’

Heel wat prominente artiesten betuigen hun respects voor Prodigy:

Gesponsorde artikelen