Met twee miljoen dollar en 100 kilometer lang apparaat wil Nederlandse student de oceaanvervuiling oplossen

Met twee miljoen dollar en 100 kilometer lang apparaat wil Nederlandse student de oceaanvervuiling oplossen

Een student van de TU Delft heeft al twee miljoen dollar verzameld om met een eigen apparaat de oceaan op te ruimen. Zijn toestel moet het einde betekenen van de zogenaamde plastic soep, een drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Stille Oceaan. Aangezien de soep vermoedelijk tientallen keren groter is dan België, zal hij een gigantisch systeem met 100 kilometer lange drijvende armen ontwikkelen.

De plastic soep bestaat voornamelijk uit plastic en ander afval dat door de ringvormige zeestroom in het noorden van de Stille Oceaan verzameld werd. De Nederlandse student Boyan Slat is nog maar 20 jaar, maar hij bedacht wel een systeem waarmee hij dit probleem wil oplossen. Een apparaat in de vorm van een grote V met reusachtige armen die tot 100 kilometer lang zijn, zal het plastic opvangen. Schepen zullen het afval vervolgens aan land brengen om het te recycleren.

Zijn plan is duidelijk in de smaak gevallen, want liefst 38.000 crowdfunders hebben geld gedoneerd aan The Ocean Cleanup. Dat was goed voor 2 miljoen dollar, meldt de NOS. Vooral de laatste dagen is er nog veel geld bijgekomen. Uiteraard is 2 miljoen lang niet genoeg om de enorme constructie te bouwen, maar Slat kan er wel mee aan de slag. Hij gaat nu eerst een proefsysteem maken met armen die vijf tot tien kilometer lang zullen zijn.

Belangrijker dan diploma

Ook voor Slat zelf staat er veel op het spel, want hij stopte met zijn studies aan de universiteit om het project tot een goed einde te brengen. Er kroop zo veel tijd in dat hij het niet zag zitten om verder te studeren. Slat weet ook niet of hij ooit zijn diploma zal kunnen halen. “Waar ik nu mee bezig ben, is leerzamer dan studeren”, vertelde hij aan de NOS. “Ik kan me gewoon niks leukers voorstellen dan het ontwikkelen van een oplossing voor een wereldprobleem en dat vervolgens dankzij de support van tienduizenden mensen in de praktijk te brengen.”

Slat is er zeker van dat hij de rest van het geld, naar schatting 300 miljoen dollar, zal kunnen verzamelen. Het plastic in de oceanen veroorzaakt volgens hem jaarlijks voor 13 miljard dollar schade en dus zal het geld wel binnenstromen wanneer zijn apparaat hier een oplossing voor zou kunnen bieden.

Gesponsorde artikelen