Metallica van het kastje naar de muur gespeeld

Metallica van het kastje naar de muur gespeeld

Qua hebbeding kan het tellen: één van de 500 gelimiteerde Master of Puppets-flipperkasten, ontworpen door Dirty Donny. Bere-exclusief én niet echt een koopje à rato van meer dan 7.000 dollar. Toch vond er eentje z’n weg naar een verzamelaar in het Waasland. Metal Monkey contributor Stef Maes traceerde de kast en testte ze.

Een tijdje geleden circuleerde een persbericht dat Metallica een reeks van flipperkasten op de markt zou brengen. Vier verschillende modellen, die tussen de 5.000 en 9.000 dollar kosten.  Eentje van de 500 gelimiteerde Master of Puppets-kasten staat bij Dirk en Ingeborg, een koppel uit het Waasland.

Als rasechte Metallica-fans zijn de fotograaf en ik ook echt onder de indruk. Voor je aan een spel begint, kan je met de flippers eerst een klassieke Metallica-song selecteren die dan gedurende je speelbeurt uit de luidsprekers knalt. 

En knallen doet het. Wat ons ook onmiddellijk opvalt, zijn de details. Heel het grafische ontwerp is van de hand van Dirty Donny, de man die ondertussen ook al tal van plectrums voor de band heeft ontworpen maar ook met QOTSA, The Hellacopters en The Melvins werkte. 

Omdat het hier over een limited edition gaat, is het collectors item nog eens gesigneerd door de meester zelf. “Iets wat gebruikelijk is bij gelimiteerde speelkasten”, vertelt Dirk. Samen met Ingeborg is hij drie jaar geleden gestart met het verzamelen van flipperkasten. Ondertussen staan er zo een 18-tal flikkerende machines in hun huis waaronder naast de vele filmgerelateerde pinballs ook een AC/DC-kast en uiteraard deze Metallica.

Op elke flipperkast prijkt de firmanaam Stern. Ingeborg: “Zij hebben wat dat betreft een heus monopolie. Ze leveren echter kwaliteit en dat telt voor ons.”

Hoe krijg je zo’n gelimiteerde flipperkast – 500 stuks wereldwijd – in handen? We krijgen een snelcursus over flipperkasten en hun verdelers. “Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Europa en de VS. Nu wil het lukken dat de verdeler voor Europa zijn zetel hier heeft in België. Hij neemt alles binnen en verdeelt dat dan over het continent. Door de economische crisis kwamen er enkele extra exemplaren op de Belgische markt terecht omdat mensen in Spanje en Italië niet onmiddellijk interesse hadden. Toen de kans zich dan voordeed eentje aan te schaffen moesten we geen twee keer nadenken.”

Ondertussen zijn we aan het spelen geslagen. Het poppetje op de elektrische stoel begint vervaarlijk te beven als de multiball geactiveerd wordt, en dan barst de hel echt los. Creeping Death, Master Of Puppets, Fuel, Seek And Destroy en nog tal van andere hits klinken megavet in de speelhal. Leuk is ook dat de bandleden zelf allerlei zinnetjes en catchphrases hebben ingesproken. Niemand kan Hell Yeah roepen als James Hetfield.

De kast is ondertussen uitverkocht, maar Metallica-fans kunnen binnenkort wel terecht in enkele cafés hier in Vlaanderen waar een exemplaar zal staan voor een tijdje weet Dirk.

Gesponsorde artikelen