Meteen vergelijkingen met SpaceX na lancering eerste commerciële raket van China, maar die gaan niet helemaal op

Meteen vergelijkingen met SpaceX na lancering eerste commerciële raket van China, maar die gaan niet helemaal op

OneSpace heeft als eerste Chinees privébedrijf een ruimteraket afgevuurd. De Chinese president Xi Jinping wil van zijn land een “supermacht op het gebied van ruimtevaart” maken. OneSpace-CEO Shu Chang vergelijkt zich nu al met het Amerikaanse SpaceX van Elon Musk, maar die vergelijking gaat niet helemaal op. Bovendien wil China tegen 2022 een permanent bemand ruimtestation in gebruik hebben.

In China heeft een privaat ruimtebedrijf afgelopen week voor het eerst een commerciële raket afgeschoten. Het gaat om de OS-X racket van OneSpace Technologies in Peking. Het projectiel zou een hoogte van bijna 34 kilometer gehaald hebben en zou zo’n 270 kilometer afgereisd hebben voor het weer op de aarde stortte.

Bij OneSpace hopen ze een leider te worden in de geprivatiseerde branche die kleinere satellieten het luchtruim in schiet.

“China als supermacht”

De ruimtevaartindustrie in China was de laatste vijftig jaar gedomineerd door de China National Space Administration (CNSA). Eerder werden door die instelling al satellieten, wetenschappelijke missies en mensen de ruimte in geknald. Peking heeft in het verleden al robots op de maan gezet en twee ruimtestations in de baan rond de aarde geplaatst en ze blijven erg ambitieus.

In 2012 besloot de Chinese president Xi Jinping dat private bedrijven mogen meedoen aan de nieuwe space race en hij gaf te kennen dat hij wil dat China een “supermacht op het gebied van ruimtevaart” wordt. Sinds 2014 mogen Chinese privébedrijven officieel raketten de ruimte in sturen.

Vergelijkbaar met SpaceX?

En ze hebben grote plannen bij OneSpace. De CEO Shu Chang heeft aan de staatspers China Daily gezegd dat OneSpace voor 2019 de lancering van tien kleine satellieten plant. In een interview met CNN Money heeft Chang zijn bedrijf met SpaceX van Elon Musk vergeleken.

Critici gaan niet akkoord met die uitspraak. Zo beweert Shu dat hij op termijn raketten wil bouwen waarmee ze grotere satellieten en uiteindelijk misschien zelfs mensen de ruimte in willen sturen. Maar hun huidige raket is amper 9 meter hoog en kan maar een kleine honderd kilogram vervoeren. Dat is veel minder dan de Falcon 1-raket van SpaceX die meer dan 20 meter hoog is en meer dan 22.000 kilogram kan dragen.

Daarnaast draaien de toestellen van OneSpace op astebrandstofmotoren en die van SpaceX op vloeibare brandstof, waardoor de raketten na hun lancering opnieuw gebruikt kunnen worden. Bij de raketten van OneSpace is dat niet het geval.

EPA

Marionet van overheid?

“Dit is de eerste raket die volledig gebouwd is met binnenlandse technologie”, zei Chang nog. CNN wees er wel op dat hij voordien bij het staatsbedrijf gewerkt had. Bovendien zou OneSpace gefinancierd zijn met overheidsgeld van de State Administration for Science, Technology and Industry for National Defense. Deze bewuste vlucht was volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Quartz betaald door de Luchtvaartindustrie Corporatie, die ook een onderdeel van de staat is.

De raket heeft trouwens nog een tweede naam: de Chongqing Liangjiang Ster. Dat is dan weer een knipoog naar de investeringsgroep Chongqing Liangjiang, waarmee OneSpace in zee gegaan is om een basis voor research en fabricatie te bouwen voor de Chinese overheid.

In die zin is er wél een parallel tussen OneSpace en SpaceX. Zo is het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk privaat, maar sloot het in het verleden wel een aantal contracten met NASA, de overheidsinstelling voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. bijna iedereen is het erover eens dat SpaceX in 2008 in feite gered werd door NASA.

iStock

Impact af te wachten

Het is nog vroeg om te voorspellen of OneSpace uiteindelijk een grote impact zal hebben op de markt van kleine satellieten. Zowel grote corporaties als Virgin als kleine startups zoals Rocket Lab proberen die markt te veroveren.

Het is ook nog niet duidelijk of Amerikaanse of westerse satellietbedrijven de mogelijkheid zullen krijgen om ook maar een rit of dienst van een OneSpace-raket te kopen. De Amerikaanse regering is erg streng voor de uitvoer van satellieten. Tot vorig jaar werden die door Washington nog geclassificeerd als wapens. “Chinese raketten zijn geen optie voor Amerikaanse bedrijven”, heeft de woordvoerder van Planet, één van de grootste satellietbedrijven ter wereld, aan de techwebsite The Verge gezegd.

Bovendien moet OneSpace ook in China tegen concurrentie opboksen. En dat terwijl de Chinese regering met grotere projecten bezig is zoals een permanent ruimtestation en een ambitieuze missie op Mars.

Gesponsorde artikelen