“Metoo begint een beetje op een heksenjacht te lijken”: Love Actually-acteur ziet de slinger doorslaan

“Metoo begint een beetje op een heksenjacht te lijken”: Love Actually-acteur ziet de slinger doorslaan

Liam Neeson, de Ierse acteur, maar ook vooral bekend van honderden memes, vindt dat de Metoo-beweging op een heksenjacht begint te lijken. Hij erkende dat mannen als Harvey Weinstein en Kevin Spacey over de schreef gingen, maar vindt het niet kunnen dat beroemde mensen die plots beschuldigd worden van veel kleinere overtredingen, direct ontslagen worden.

Het is een iets genuanceerdere mening dan een aantal Franse actrices, zoals Cathérine Deneuve onlangs formuleerden, maar ook Liam Neeson, bij ons vooral bekend van heel wat memes en kerstfilm Love Actually, vindt de Metoo-slinger een beetje doorslaan. “Het begint een beetje op een heksenjacht te lijken”, zei hij in het Ierse praatprogramma The Late Late Show. “Wat Weinstein en Spacey hebben gedaan, gaat alle perken te buiten. Maar er zijn ook beroemde mensen die plots worden beschuldigd van het aanraken van een knie van een meisje of zoiets. En dan worden ze meteen uiteen serie gehaald of ontslagen”, klinkt het.

“Rilllingen over je lichaam”

Toch is Metoo vooral een stap in de goede richting. Neeson hoopt vooral dat de beweging niet alleen in de artistieke sector verandering teweeg zal brengen. “Als je leest wat ik heb gelezen over hoe vrouwelijke werknemers worden behandeld in de agrarische sector dan gaan de rillingen over je lichaam.”

Eerder deze week vingen enkele Franse actrices, met Cathérine Deneuve op kop, veel wind omdat ze een open brief ook een ‘heksenjacht op mannen’ aankaartten. Verkrachting en intimidatie zijn een misdaad, maar de Metoo-beweging bedreigt volgens hen “de seksuele vrijheid”.

Koppen rollen

De Metoo-beweging kwam van de grond toen actrice Alyssa Milano via haar Twitteraccount vrouwen aanmoedigde om met de hashtag aan te tonen hoe wijdverspreid seksueel overschrijdend gedrag gaat. Er volgde een reeks ontslagenen, met Harvey Weinstein en Kevin Spacey als bekendste namen.

Een tijdlang ging er geen week voorbij zonder ontslag. Ook in Vlaanderen moest er een grote naam opstappen: Bart De Pauw moest zijn koffers pakken bij de VRT na aantijgingen van stalking. Daarover ontstond toen een hele mediarel, het parket onderzoekt de zaak intussen.

Gesponsorde artikelen