#MeToo raakt ook Formule 1: vanaf nu geen ‘pitspoezen’ meer

#MeToo raakt ook Formule 1: vanaf nu geen ‘pitspoezen’ meer

De Formule 1 zal er vanaf dit jaar een tikkeltje anders uitzien. Niet dat de races ingrijpend veranderen, maar er zullen geen jonge, vaak schaars geklede vrouwen meer over de startgrid paraderen. De zogenaamde ‘pitspoezen’ worden definitief geschrapt. Een gevolg van #MeToo wellicht, al is de Formule 1 intussen ook wel in handen van nieuwe, moderne eigenaars.

De term ‘pitspoes’ alleen al … het is niet meer van deze tijd en bovendien bijzonder denigrerend voor vrouwen. Maar snelle wagens en knappe dames zijn altijd hand in hand gegaan, en misschien kon het gebruik daardoor zo lang blijven bestaan. Toeval of niet, enkele maanden nadat Hollywood werd opgeschrikt door seksueel wangedrag en #MeToo populair werd, besluit de Formule 1 om geen vrouwen meer op de grid bordjes met de namen van de piloten te laten dragen.

De sport heeft nog niet zo lang geleden nieuwe eigenaars gekregen, Liberty Media, en die willen de Formule 1 op alle vlakken de 21ste eeuw binnenloodsen. Behalve beslissingen van sportieve aard drukken ze dus ook hun stempel op het gebeuren naast de race. “We weten dat grid girls al decennia lang in gebruik zijn in de Formule 1, maar we vinden dat dit niet strookt met de waarden van ons merk en het is duidelijk ook niet in overeenstemming met de normen van de moderne maatschappij”, zegt commercieel directeur Sean Bratches.

En nu ook andere sporten?

Het is best opvallend dat een belangrijke sport zoals F1 deze beslissing neemt, want kortgerokte of schaars geklede dames spelen in nog heel wat andere sporten een voorname bijrol. In typisch Amerikaanse sporten zoals basketbal draven cheerleaders op om de fans tijdens pauzes te entertainen. In het boksen verschijnen vrouwen in de ring om met een bordje de ronde aan te duiden.

Het wielrennen is nog een sport die gebruik maakt van knappe vrouwen in de vorm van podiummeisjes. Zij moeten de winnaar dan ook nog eens een kus op de wang geven. De Tour Down Under heeft dat gebruik intussen al geschrapt. Afwachten dus of er op termijn een algemeen verbod in het wielrennen zal komen. Peter Sagan stond in 2013 immers al eens ter discussie omdat hij tijdens de Tour de France het achterwerk van een podiummeisje zou betast hebben.

Gesponsorde artikelen