Metroid Samus Returns: een terugkeer naar hoe goed het spel ooit was

Metroid Samus Returns: een terugkeer naar hoe goed het spel ooit was

Heel lang geleden, toen de dieren nog spraken en Nintendo al games maakte, ontstond het universum van Metroid. De game heeft sindsdien een hele evolutie meegemaakt, voor sommige fans misschien eerder negatief dan positief. Maar met Samus Returns hebben ze terug een game die naar de essentie van de franchise gaat. Het is een remake van het Game Boy-spel Metroid II, maar behalve het verhaal ga je weinig overeenkomsten merken.

We hebben onlangs de SNES Classic Mini getest, een kleine Super Nintendo waarin 21 oude games voorgeprogrammeerd zijn. Heerlijk om nog eens te mogen spelen met één van de pioniers van de moderne consoles. Onder die games ook Super Metroid, een klassieker op de Super Nintendo. Het was niet de eerste keer dat we met Samus kennismaakten, want de heldin van het verhaal had er al een game op de NES en dus ook op Game Boy opzitten. Maar zoals bij veel klassieke titels is de basis voor de toekomst misschien toch eerder op de SNES gelegd.

Sindsdien zijn er een tiental games gepasseerd, langs de GameCube, Game Boy Advance, DS en ook de Wii. Intussen heeft de franchise de weg naar de 3DS gevonden, en dat is goed nieuws. Doorheen de jaren is de Metroid-reeks steeds verder geëvolueerd van het origineel dat ooit zo populair was. Dat lijkt in Samus Returns te veranderen.

Verborgen gangen

Het verhaal is dus ongeveer hetzelfde als in de tweede Metroid-game die ooit gemaakt is, en dat is alweer geleden van 1992. Een kwarteeuw later is voor de remake eigenlijk alleen dat verhaal overgebleven, voor de rest is de game aangepast aan de moderne normen. Samus Aran is een premiejager uit de ruimte. Ze reist naar de planeet SR388 om er af te rekenen met de Metroids. Als dit je eerste Metroid-game is hoef je niet te vrezen dat je het verhaal niet kunt volgen. Je krijgt vooraf een filmpje met uitleg te zien en daarna ben je snel vertrouwd met het concept.

Op de planeet wonen zo’n veertig wezens die veel weg hebben van een kwal. Je komt ze regelmatig tegen in de talloze gangen waaruit de spelwereld bestaat. Uiteraard kan je niet beslissen om ze gewoon allemaal één voor één te gaan verslaan. Vaak zitten ze op plaatsen waar je niet geraakt als je nog niet genoeg upgrades hebt. In het begin zit er bijvoorbeeld eentje in een ruimte die veel te warm is. Je kunt wel naar binnen gaan, maar het pak van Samus begint meteen te smelten. Maken dat je wegkomt is de boodschap, en zoeken naar nieuwe moves en vaardigheden, zo speel je Metroid.

Lange game

Soms moet je wel even zoeken, maar je gaat normaal nooit echt zodanig vastzitten dat je de game beu wordt. Je beschikt ook over een vaardigheid waarmee je de omgeving kunt scannen. En zo ontdek je verborgen schatten, en vooral gangen en deuren die je anders niet zou zien. Je hebt ook wapens waarmee je vijanden kunt uitschakelen. De kwallen zelf zijn iets te sterk om in twee keer neer te schieten. Daarvoor moet je dus een bekend duel uitvechten zoals bij vele tussenbazen uit games van de jaren 90.

Samus is natuurlijk een soort ontdekkingsreizigster, en dat wil zeggen dat ze de planeet niet kent. De gangen ontdekken is dus een beetje zoals de planeet verkennen. Het gesplitste scherm komt hier erg goed van pas. Dat had die eerste Game Boy uiteraard nog niet. Op een kaartje op het onderste scherm kan je zien wat je al verkend hebt. Je kan daar ook moves en vaardigheden selecteren. En dat is nodig, want de 3DS heeft natuurlijk niet veel knopjes, waardoor je soms eens moet wisselen. Met een grote controller zou deze game misschien nog veel beter zijn.

Behalve dat gepuzzel kom je voortdurend vijanden tegen, waardoor je onophoudelijk bezig bent. Dat maakt van Metroid een zeer aangename verrassing, zowel voor nieuwe fans als voor ervaren fans van de eerste Metroid-games.

Conclusie: 8,5/10

De structuur van het spel heeft een enorme stap voorwaarts gezet. Daardoor is het voor nieuwe gamers ook geen probleem om in het spel te stappen. Samus beschikt over een pak moves die vroeger gewoon niet zo talrijk konden zijn. Je bent er even mee bezig voor je alle vijanden hebt uitgeschakeld. Het is zeker geen game die je in enkele uurtjes volledig gaat uitspelen. Een zeer leuke verrassing voor de 3DS nu alle aandacht eerder naar de Switch gaat.

Gesponsorde artikelen