Mexicaanse drugskartels zijn zo machtig dat ze een generatie jonge vrouwen ertoe aanzetten hun uiterlijk te veranderen

De drugskartels in de Mexicaanse staat Sinaloa zijn zo machtig dat ze een generatie jonge vrouwen ertoe aanzetten hun uiterlijk te veranderen.

Plastisch chirurg Rafaela Martinez Terrazas beschrijft op de website van de BBC de “narco-esthetiek” als “een smallere gedefinieerde taille, bredere heupen met grotere billen … Ook de borsten zijn over het algemeen groot”. 

De look staat bekend als “la buchona” en wordt vergezeld van opzichtige designerkleding en dito handtassen. Een narco heeft al zo’n 30 vrouwen naar Martinez gestuurd voor een operatie. ”Dokter, je weet wat ik mooi vind” is de begeleidende commentaar. De vrouwen betalen cash en de liposuctie alleen al kost bijna 6.000 euro.

Martinez rechtvaardigt haar werk door te zeggen dat men onvermijdelijk met drugsgeld in aanraking komt in deze staat.

Een lokale drugshandelaar, die al de kosten voor plastische chirurgie van twee vrouwen voor zijn rekening heeft genomen, zegt dat narco’s meestal een vrouw en kinderen thuis hebben. Hun vriendinnen kunnen als “trofeeën”worden beschouwd en de relatie is weinig meer dan een zakelijke transactie. “Een vrouw kan zeggen: ‘Oké, mijn lichaam is zes maanden van jou als jij de operatie betaalt.'” 

Zich aan het milieu binden komt met een zware prijs

Maar zich binden aan het narcomilieu is niet zonder gevaar. In Sinaloa, worden twee keer zoveel vrouwen gedood door vuurwapens als in andere Mexicaanse staten. Toen een vriendin van een narco werd vermoord, waren haar borsten en heupen doorzeefd met kogels – “de delen van haar lichaam waar de narco in had geïnvesteerd”. 

De financiële middelen van de narco’s zijn onbeperkt. Het was geen Mexicaan, maar een Colombiaan die de weg uitstippelde. Op het hoogtepunt van zijn macht zette Pablo Escobar zo’n 420 miljoen dollar per week om. Hij controleerde 80 procent van de globale cocaïneaanvoer en smokkelde dagelijks 15 ton cocaïne de VS binnen.

Meer
Lees meer...