Michael Jackson-fans willen schadevergoeding voor laster

Michael Jackson
GettyImages

Fans van de overleden popster Michael Jackson, hebben een aanklacht in gediend tegen James Safechuck en Wade Robson, die in ‘Leaving Neverland’ beweren dat de zanger hen seksueel misbruikte. Fans eisen nu een schadevergoeding omdat ze vinden dat hun beschuldigingen laster zijn.

Leaving Neverland ging al over heel wat tongen de voorbije maanden. In de documentaire vertellen James Safechuck en Wade Robson – heel gedetailleerd – hoe de overleden King of Pop Michael Jackson hen misbruikte toen ze klein waren.

Laster

De Jacksons ontkennen alles, maar daar zijn fans niet helemaal tevreden mee. Verschillende fanclubs hebben een klacht ingediend tegen de twee mannen, die zij “zogenaamde slachtoffers” noemen. Ze beschuldigen hen van laster en stapten naar een Franse rechtbank. Dat meldt Reuters.

Naar Frankrijk

Je leest het goed, internationale fanclubs stapten naar een Franse rechtbank. Daar hadden ze een goede reden voor: in Frankrijk blijft laster strafbaar, ook als de persoon in kwestie al overleden is. In de Verenigde Staten kan je niet iemand aanklagen omdat die het imago van een overleden persoon besmeurt. De fans eisen een symbolische schadevergoeding van één dollar.

Leaving Neverland

Leaving Neverland heeft heel wat ophef veroorzaakt, zelfs nog voor de documentaire ook maar uitgezonden was. In het vier uur durende epos komt namelijk geen enkele vorm van officieel bewijsmateriaal naar voren: de hele aanklacht komt uit de getuigenissen van de twee mannen die aan het woord komen en hun moeders. Iedereen werd volgens hen om de tuin geleid door Michael Jackson, die een zwak had voor jonge kinderen.

De familie van de superster klaagde de documentaire aan. Niet voor laster, want dat kan dus niet in de Verenigde Staten. Ze klaagt HBO aan, die Leaving Neverland gemaakt heeft, omdat de zender een contract getekend heeft. In dat contract stond een clausule die erop neerkomt dat HBO nooit de zanger, zijn familie of zijn entourage mag blameren. En dat is nu toch gebeurd. Het contract ging over de uitzendrechten van een documentaire over een tournee.

Gesponsorde artikelen