Michel krijgt Paasakkoord rond: kernuitstap tegen 2025

Michel krijgt Paasakkoord rond: kernuitstap tegen 2025

Net voor de Paasuittocht ook witte rook bij de federale regering: premier Michel (MR) mag een dubbel akkoord aankondigen rond de energie-uitstap en de pensioenen. De regering belooft om, onder bepaalde voorwaarden, de kerncentrales te sluiten tegen 2025. Een monitoring moet ervoor zorgen dat de energieprijzen binnen de perken blijven. 

Nadat ook rond de begrotingscontrole een positief gevolg was gegeven, bleven de hete hangijzers van de zware beroepen in de pensioenen en een energiepact nog steeds op tafel liggen. Vlak voor de Paasvakantie is het dan toch zover: Michel belooft een kernuitstap tegen 2025.

Wat staat er verder nog precies in dat energiepact? De kernuitstap hangt af van een aantal factoren, bevestigde Michel zelf. Zo moet er bevoorradingszekerheid zijn en moet de uitstap uiteraard ook passen binnen het klimaatakkoord van Parijs. Tegelijk mag ook de competitiviteit van de energiebedrijven niet in het gedrang komen.

Monitoring

Dan is er natuurlijk ook nog de andere kant: een kernuitstap wil natuurlijk zeggen dat we andere energie krijgen, en leveranciers zouden de meerprijs wel eens kunnen doorrekenen naar de gezinnen. Ook de koopkracht van de gezinnen wordt dus gemonitord. Uiteraard moet een kernuitstap ook veilig zijn.

Om die factoren in rekening te brengen, zal er een monitoringscomité onder andere die koopkracht bij de mensen moeten controleren. Da’s meteen ook de manier waarop N-VA in het akkoord kon stappen: vicepremier Jan Jambon (N-VA) liet weten dat er geen meerderheid was om de huidige, vastgelegde kernuitstap te verlaten. 2025 dus, maar onder voorwaarden

Wat zijn zware beroepen?

Ook over de zware beroepen is er eindelijk een akkoord: veel werd daar niet meer aan de voorwaarden gemorreld. Wie een zwaar beroep heeft, zal op zestig jaar kunnen stoppen met werken of een hoger pensioen krijgen. Er zijn vier criteria voor zware beroepen vastgelegd. Fysiek zwaar werk zit daar uiteraard ook bij.

De andere drie zijn ‘belastende werkorganisatie’, shiftenwerk met andere woorden, of nachtwerk. Ook gevaarlijk werk kan je een hoger pensioen opleveren, maar ook stress, en daar was wel wat meer discussie over. Het akkoord houdt in dat er coëfficiënten worden toegepast op hoeveel stress je precies had op je job. Dat heeft dan weer effect op je pensioen.

Het huidige voorstel geldt enkel voor de overheid, maar minister van pensioenen Daniël Bacquelaine (MR) wil dat graag doortrekken naar de privé-sector. Voor de zomer zou er een lijst met zware beroepen moeten zijn.

Gesponsorde artikelen