Left Right
scrollTop top

Michel naar Marrakech “om standpunt parlement mee te delen”: regering moet (nog) niets beslissen en kan nog even verder mét N-VA


Michel naar Marrakech “om standpunt parlement mee te delen”: regering moet (nog) niets beslissen en kan nog even verder mét N-VA

De regering Michel staat nog steeds recht. Want N-VA trekt niet uit de regering, integendeel. Ze zet de hakken in het zand: “Zonder ons kan geen enkele internationale tekst goedgekeurd worden”. Maar de premier wimpelt dat af, alvast als het gaat over ‘naar Marrakech gaan’. “Daar wordt niets goedgekeurd, daar gaat de premier gewoon het standpunt van het Belgische parlement meedelen.”

N-VA laat zich niet zomaar uit de regering zetten. De partij wil vermijden om de zwartepiet in deze regeringscrisis naar zich te krijgen en de partij te zijn die de ploeg van Michel I doet vallen. Bovendien, zo blijkt volgens hun eigen juridische analyse, zou een vertrek uit de regering ook betekenen dat het makkelijker wordt om het VN-migratieverdrag net goed te keuren. Want in een regering kan de N-VA haar veto stellen: de regering moet immers bij consensus beslissen. Buiten een regering kan het parlement simpelweg in lopende zaken de tekst wél een fiat geven, en kan de regering, dan zonder N-VA, beslissen.

Het gevolg is dus dat de N-VA, in tegenstelling tot wat velen verwacht hadden, gewoon in de regering blijft zitten. “Er is genoeg werk. Het is een goeie regering. Ik moei me niet met de vakantieplannen van de premier”, zo stelde Peter De Roover, de fractieleider van de N-VA, met een sneertje naar de premier.

Met andere woorden: zelfs ‘naar Marrakech gaan’, is politiek plots nog uit te leggen. De premier kan dan gaan namens het parlement, maar niet namens de regering. Grondwettelijk is dat perfect mogelijk, politiek is het al wat moeilijker uit te leggen. Maar bij de premier blijven ze droog: “In Marrakech gaat de premier enkel het standpunt van het Belgische parlement overbrengen, meer niet. Het gaat om een ceremonie. De echte ondertekening volgt in New York.”

epa

Deadline schuift op

Daarmee verschuift de deadline voor een mogelijke val van de regering ook meteen met een paar weken. Want de ondertekening in New York op het VN-hoofdkwartier, die eerst gepland was voor januari, is verschoven naar ergens midden december. Het is pas dan dat het opnieuw tot een grote clash zou kunnen komen, of dat de N-VA dan uiteindelijk op een definitieve confrontatie binnen de regering zal aansturen.

Want de Vlaams-nationalisten blijven wel bij hun standpunt: “Een regering, en niet het parlement, moet bij consensus beslissen over zo’n internationale tekst”, herhaalde Peter De Roover voor de camera’s van Villa Politica. Dat betekent dat de N-VA alsnog in december de andere zou kunnen dwingen om ofwel de regering te laten vallen, ofwel niet te tekenen.

De regering Michel sleept zich zo weer even verder. Het gaat daarbij eigenlijk nog maar om twee zaken: hoe krijgen we niet de zwartepiet, en ook, hoe vermijden we eventueel twee verkiezingen op drie maanden tijd? In beide gevallen is ‘tijd winnen’ de simpelste kortetermijnoplossing. Het verklaart het schouwspel van de afgelopen dagen alvast.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899