Michel zoekt nog één keer een groot akkoord voor de zomer, over arbeid

Michel zoekt nog één keer een groot akkoord voor de zomer, over arbeid

Nog één keer een deftige begrotingscontrole doen, en nog één keer een groot akkoord maken. Dat hoopt premier Charles Michel (MR) voor de zomer te doen. Het moet alle geruchten over coalitiewissels doen verstommen, en de laatste rechte lijn inzetten richting gemeenteraadsverkiezingen. 

Premier Michel kent het scenario ondertussen al: op voorhand geloven bijzonder weinig Wetstraatwachters en zelfs betrokkenen binnen de coalitie dat een deal überhaupt mogelijk is. Dat was zo voor de akkoorden rond de tax shift, maar ook vorige zomer toen er een deal moest gemaakt worden. Uiteindelijk lukte het de eerste minister toch telkens opnieuw om wel degelijk al z’n vicepremiers over de streep te sleuren en een mooi pakket te presenteren.

Deze keer gelooft Michel dat een grotere deal mogelijk is, met de focus op werk. Meer mensen moeten aan de slag, de krapte op de arbeidsmarkt moet aangepakt. En tegelijk zijn dat maatregelen die allemaal gaan helpen om straks een gat in de begroting dicht te rijden.

Dat is hoe dan ook nodig: volgens de laatste ramingen moet de regering op zoek naar 3,7 miljard euro. De controle zou in principe nog in het najaar kunnen, maar niemand binnen de coalitie ziet dat zitten: dan is er immers de lokale kiesstrijd en is politiek quasi niets meer mogelijk. Voor de 21ste juli zou het idealiter in kannen en kruiken moeten zijn. In het slechtste geval is het begin augustus.

30 maatregelen, maar hoe ver krijgt Michel z’n coalitiepartners?

Ten gronde liggen er zo’n 30 maatregelen voor over werk. De tegenstellingen zijn ondertussen wel bekend: vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil zoveel mogelijk inzetten op het sociaal overleg, en vakbonden en werkgevers betrekken. N-VA en Open VLD willen veel verder gaan en een echte ruk geven aan de arbeidsmarkt. Premier Michel zal daartussen een compromis moeten zoeken. De recente felle discussie tussen Peeters en de Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) over brugpensioen beloofde alvast niet veel goeds: het was toen hard tegen onzacht.

Daarnaast is er nog het gezoem over de voortzetting van deze coalitie. De spanningen tussen Bart De Wever (N-VA) en de premier vallen daarbij op. Dit weekend zette de N-VA-voorzitter de MR en Michel de wacht aan over het dossier van de Rafale, het Franse jachtvliegtuig dat eventueel de F-16’s zou moeten opvolgen. Maar daarover deed De Wever keihard de deur dicht.

Het voedde de speculaties dat er een andere coalitie in de stijgers staat voor na 2019. Maar zo’n vaart loopt het niet: als Michel premier wil blijven, zal het toch met een centrum-rechtse ploeg zijn. In een combinatie met socialisten en groenen is dat veel minder evident. Bovendien is er nu een toenadering tussen PS en MR, omdat ze samen lokaal op een pak plekken onvermijdelijk een coalitie willen vormen. “Wacht tot na die verkiezingen en je krijgt een heel ander debat, een heel andere strijd”, zo valt bij N-VA te horen.

N-VA wil ook na 2019 niet het premierschap


Niet onbelangrijk ook: de N-VA gaf ondertussen aan ook na 2019 niet voor het premierschap te gaan. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) gaf daarover een niet mis te verstane verklaring: de Vlaams-nationalisten zullen nooit de Zestien claimen, want dat zal voor de Franstaligen altijd moeilijk liggen. Ze leggen met andere woorden de huidige premier geen strobreed in de weg. Bovendien is de relatie van de premier met Jambon ook goed: op elk moment dat het botst met de N-VA-voorzitter, is er de vicepremier die sust.

Vraag is nu wat Michel straks uit de brand sleept in z’n arbeidsdeal. Maar een geslaagd akkoord, en een correcte begroting kunnen iedereen met een goed gevoel de zomer en de kiesstrijd insturen. Afwachten of de premier er ook deze keer in lukt.

Gesponsorde artikelen