Michelle Obama trekt zich geen bal aan van Arabische voorschriften en de Arabieren zijn pissed

De Arabische cultuur heeft veel strenge regels, voor vrouwen nog het meest, en veel van die reglementen hebben met kledingvoorschriften te maken. Zo ook in Saoedi-Arabië, waar de Amerikaanse president Barack Obama met zijn vrouw Michelle op bezoek was om de begrafenis van koning Abdullah bij te wonen. Maar de First Lady trok zich echt niets aan van de strenge Arabische wetten.

Onder de regering van Abdullah zijn veel beperkingen voor vrouwen blijven bestaan. Zo mogen ze niet met de auto rijden en hebben ze nog altijd geen stemrecht. In het openbaar moeten ze een hoofddoek dragen en hun gezicht bedekken. Het ging zelfs zo ver dat hij drie van zijn eigen dochters jarenlang onder huisarrest heeft geplaatst. Ondanks het strenge regime wordt van buitenlanders minder verwacht dat ze zich aan de voorschriften houden en First Lady Michelle Obama deed daar gisteren dan ook niet aan mee.

Was het een statement van Michelle, die op deze manier voor de rechten van Arabische vrouwen wil pleiten? Mogelijk wel, want niet alleen droeg ze geen hoofddoek, ze sprong er ook uit door in plaats van de traditionele zwarte outfit een blauwe bloes en een fleurig jasje te dragen. Geef toe dat ze in deze kleding evengoed op een mooie lentedag een wandelingetje door de tuin van het Witte Huis kan maken.

Uit beeld geknipt?

En of haar rebelse houding effect heeft gehad. Op een Arabische versie van Twitter hebben surfers hun woede over de First Lady tot uiting gebracht. Volgens sommige bronnen zou de Saoedische staatstelevisie haar wazig gemaakt hebben toen ze Obama’s ontmoeting met de nieuwe koning Salman in beeld brachten. Maar dat wordt door de zender ontkend en is vermoedelijk het werk van de persoon die de beelden op YouTube heeft geplaatst. Hoe dan ook weigerde de koning Michelle de hand te schudden en heeft hij haar vooral genegeerd.

Zonder twijfel zullen veel vrouwen de First Lady steunen in haar rebelse aanpak. En eigenlijk heeft ze ook niets verkeerd gedaan, aangezien enkel haar echtgenoot verplicht is om zijn Arabische collega met veel respect te behandelen.

YouTube
Meer
Lees meer...