Left Right
scrollTop top

“Migratie is geen mensenrecht”: ook Chili stapt op laatste moment uit migratiepact


“Migratie is geen mensenrecht”: ook Chili stapt op laatste moment uit migratiepact

Chili voegt zich bij meer dan tien andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk en gaat het VN-migratiepact in Marrakech niet tekenen. Volgens de Verenigde Naties zondag zullen meer dan 150 landen maandag alsnog het pact tekenen.

Het verdrag is het resultaat van jarenlange onderhandelingen tussen alle lidstaten van de Verenigde Naties en wordt vandaag besproken in Marrakech (Lees: Migratiepact for dummies: wat staat er nu eigenlijk in dat ding dat de regering doet vallen?). De tekst heeft in meer landen tot discussie geleid.

Het pact is een 34 pagina’s tellend document dat richtlijnen over een ordelijke en veilige migratie bevat. Het is niet bindend.

Afgelopen juli rondden alle 193 leden van de Verenigde Naties, op de Verenigde Staten na, de voorwaarden voor het migratiepact af om migratie beter te kunnen stroomlijnen. Sindsdien ligt het pact onder vuur.

“Nog veel uitdagingen staan de uitvoering van het pact in de weg”, zei een woordvoerder van de Verenigde Naties zondag. “Niet in het minst het giftige en slecht geïnformeerde verhaal dat te vaak wordt verteld als het op migranten aankomt.”

“Geen mensenrecht”

Ook Chili zal het VN-migratiepact dus niet tekenen. De onderminister van Binnenlandse Zaken heeft dat gezegd in een Chileense krant, aan de vooravond van de top in de Marokkaanse stad Marrakech waar het verdrag zal worden goedgekeurd. “Onze positie is helder”, zegt onderminister Ubilla in de krant El Mercurio. “Migratie is geen mensenrecht. Landen moeten zelf hun toelatingseisen voor buitenlanders kunnen bepalen.”

De oppositie in Chili is boos over het besluit, omdat het achter gesloten deuren is genomen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft zorgen geuit, omdat Chili een van de grote aanjagers van het pact was. “Het land zet op deze manier stappen achteruit”, zegt een directeur van Amnesty Chili.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…