Left Right
scrollTop top

Migratiepact Marrakech maakt ook brokken in Nederland: Rutte zwaar in het verlies, extreemrechts profiteert


Migratiepact Marrakech maakt ook brokken in Nederland: Rutte zwaar in het verlies, extreemrechts profiteert

Het migratiepact lijkt ook in Nederland flink brokken te maken in het politieke landschap. Uit de peilingen blijkt dat de partij van premier Rutte daar maar liefst 10 van z’n 33 zetels in de Tweede Kamer zou moeten inleveren als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden. De grote winnaar is het rechts-nationalistische Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet.

Dat FvD springt van 2 naar 12 zetels. Baudet was in Nederland in het debat rond Marrakech zowat de spreekbuis van de tegenstanders van het migratiepact. Uit de peilingen bleek in elk geval dat de achterban van Forum voor Democratie fel tegen die migratieafspraken is gekant, nog net iets feller zelfs dan de aanhang van de PVV van Geert Wilders.

Dat is op z’n zachts gezegd opvallend, want de achterban van FvD wordt grotendeels gevormd door voormalige VVD- en PVV-aanhang, voor wie de VVD te soft is op de gebieden Europese Unie en immigratie, maar de PVV en Wilders te hard van toon zijn.

Nexit

Het FvD is als partij voorstander van directe democratie, en pleit daarom voor invoering van het bindend referendum. De partij is voorstander van een Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten, en wil het volk hier over laten beslissen door een referendum. Daarnaast wil de partij een ‘sanering’ van overheid en publieke omroep en pleit het voor een ‘wet bescherming Nederlandse waarden’. Het FvD is een voorstander van een strikter nationaal immigratiebeleid.

Thierry Baudet zakte voor de hele Marrakech-discussie voor het eerst sinds de jongste Kamerverkiezingen licht weg in de peilingen. Maar nu staat de partij van Baudet ineens op – afhankelijk van de peiler – 10 tot zelfs 14 zetels. Daarmee voegt Forum zich bij een hele groep partijen in Nederland die allemaal rond de 12 zetels uitkomen, onder meer de regeringspartijen CDA en D66, maar ook de oppositiepartijen SP en PvdA.

GroenLinks is de andere winnaar

De drie grootste partijen in Nederland blijven VVD, PVV en GroenLinks. De VVD van premier Rutte is de koploper met 23 tot 27 zetels. Dat is weliswaar ruim voor de PVV, die 18 tot 22 zetels scoort, maar het blijft een duidelijk verlies ten opzichte van de 33 zetels die de liberalen van premier Rutte nu in de Kamer bezetten.

De derde partij is GroenLinks met 17 tot 19 zetels. Onder aanvoering van Jesse Klaver heeft deze partij historisch goede Kamerverkiezingen van 2017 dit jaar een vervolg weten te geven. GroenLinks deed het ook goed bij de gemeenteraadsverkiezingen en steeg in de recentste peilingen met nog eens 3 zetels.

De PVV won in de loop van 2018 ook weer drie zetels in de peilingen, waar de partij van Geert Wilders eerder in de min zat. Inmiddels is de PVV weer terug op het huidige niveau in de Tweede Kamer. Maar echt profiteren van Marrakech deed Wilders niet: met die stemmers ging Baudet dus lopen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308