‘Mijn hond kreeg bewoners in een rusthuis aan het turnen!’ Pol Goossen over het effect van clinidogs op mensen

‘Mijn hond kreeg bewoners in een rusthuis aan het turnen!’ Pol Goossen over het effect van clinidogs op mensen

‘Dieren vragen niks, ze zagen niet. Ze maken geen onderscheid. Ze hebben een aaibaarheidsfactor en vooral: ze zijn de onschuld zelve.’ Pol Goossen legt uit waarom dieren, en zeker honden, zoveel effect hebben op mensen in een zorgsituatie.Hij is met veel liefde peter van Clinidogs vzw. Clinidogs zijn honden die samen met hun baasje kosteloos op bezoek komen om je zorgen lichter te maken. Net zoals cliniclowns toveren zij een lach op het gezicht van mensen. Het resultaat? Een warme buurt waar buren, dieren en vrijwilligers zorg dragen voor elkaar.

Dieren zagen niet

Waarom dieren in de zorg? Omdat ze eenvoudigweg een lach toveren op het gezicht. Maar hoe komt dat toch?

Pol: ‘Dieren vragen niks, ze zagen niet. Ze maken geen onderscheid. Ze hebben een aaibaarheidsfactor en vooral ze zijn de onschuld zelve. Ik heb een zeer sterk geloof dat dieren, en zeker honden, een soort magische kracht hebben.

Door hun onschuld en onpartijdigheid kunnen ze mensen op geheel andere wijze benaderen.

Ze kunnen zelfs inspelen op het humeur van mensen of hen dingen laten doen die een ander van hen niet gedaan krijgt.

Dieren kunnen veel betekenen voor mensen. Heel veel.

Dierenvrienden weten waarover ik het heb maar jammer genoeg zijn er nog zovelen die het nog niet of zelfs nooit zullen snappen. Of misschien erger, het niet willen te weten komen.

Clinidogs

Rusthuisbewoners aan het turnen!

Of Pol zelf uit ondervinding weet wat dieren kunnen betekenen?

Pol: ‘Ja zeker. Ik heb eens een optreden gehad in een rusthuis. Daar waren ook 3 honden aanwezig. Dat waren de honden van de directrice trouwens. Ze waren niet aangelijnd. Ze bezorgden de bewoners levensvreugde door geregeld op kamerbezoek te gaan. Het was echt een meerwaarde voor de bewoners.’

‘Mijn hond Wap is inmiddels al 14 jaar mijn beste vriend. Ik had nog 2 katten, broer en zus, die beiden 19 jaar zijn geworden. Mijn hond Wap heeft samen met zijn dogsit al verscheidene bezoekjes meegemaakt.

Hij kreeg de bewoners zelfs zo ver dat hij hun makkelijk aan het turnen kreeg! Een dier kan mensen terug doen lachen. Een hond kan puur liefde geven en ontvangen… Een hond is als het ware een fantastische therapeut.’

Verzorgenden staan soms zelfs versteld van het effect

Stel, je boekt nu een bezoekje bij Clinidogs. Aan wat mogen mensen zich verwachten?

Pol: ‘Dat een bezoekje van Clinidogs heel wat teweeg kan brengen! Verzorgenden staan er soms versteld van hoe de hond mensen terug kan doen lachen, zelfs terug kan doen praten.

Via de hond heb je natuurlijk een gemakkelijk gespreksonderwerp. De liefde die iemand ontvangt van een hond en het daarbij horende goed gevoel bij bewoners of patiënten: dat zorgt altijd voor een positieve boost!’

Clinidogs

‘Eigenlijk zou iedereen eens een weekje een hond bij zich moeten hebben om te weten wat het is.’ Pol Goossen

Leuk baasje, leuke hond?

Welke honden komen dan op bezoek?

Pol somt voor ons de (leuke) voorwaarden op: ‘In principe kan elke hond ingeschakeld worden. Beschikken ze over een aaibaarheidsfactor? Zijn ze netjes en gehoorzaam? Dan zullen ze alvast in aanmerking komen!

Uiteraard moet ook het baasje de test doorstaan. Die moet immers er op letten dat de hond niks tegen zijn zin moet doen want alle partijen moeten zich goed en gelukkig voelen. Honden voelen perfect de sfeer aan en zullen zich gericht opstellen. Op dat vlak kent het baasje zijn of haar hond het best.’

Clinidogs

Een hond voor iedereen?

Pol: ‘De bezoeken worden vooral gedaan in rusthuizen en verzorgingscentra, instellingen voor mensen met mentale of meervoudige beperkingen, scholen voor kinderen met autisme maar een 1 op 1 sessie kan ook in bepaalde gevallen.

Ook mantelzorgers kunnen baat hebben bij een bezoekje van een hond.

Eigenlijk zou iedereen eens een weekje een hond bij zich moeten hebben om te weten wat het is. Aan een dier kan je nu eenmaal alles kwijt, zonder dat je commentaar terug krijgt. Ze vellen geen oordeel en reageren gepast.’

De klik met Clinidogs

‘Het klikte meteen met Clinidogs’, vertelt Pol. ‘Ik had al van hen gehoord via de media en zij wisten dat ik een grote liefde heb voor dieren. En voor mensen natuurlijk!

Het feit dat de organisatie met vrijwilligers en hun honden werkt om een betere gemeenschap te creëren en mensen gelukkig te maken, daar kan/mag je geen neen tegen zeggen, maar enkel toejuichen en steunen.

Via Clinidogs kan je iets terugdoen voor zij die al gans hun leven voor ons gezorgd hebben of voor zij die wegens beperkingen het niet altijd makkelijk hebben.

Jong of oud maakt niet uit. Je moet een groot hart hebben voor dier én mens.’

Wil je Clinidogs steunen? Word vrijwilliger of doe een gift!

T 0472 1335 00

E info@clinidogs.be

W www.clinidogs.be

Meer getuigenissen lezen?

Zorg jij voor iemand? Voor je buurvrouw na een heupoperatie? Of voor je partner die ziek is?

Dan ben jij mantelzorger!

Word nu gratis lid en ontvang de driemaandelijkse nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg met getuigenissen, tips en de laatste info over zorg.

T 02 515 04 42

E steunpunt.mantelzorg@socmut.be

W www.steunpuntmantelzorg.be

Steunpunt Mantelzorg: jij zorgt voor iemand? Wij dragen zorg voor jou!

Gesponsorde artikelen