Left Right
scrollTop top

Mijn Pop-uprestaurant: “bleiter” Hanne en Jaro weer genomineerd, Kortrijk nu ruimschoots te zwak


Mijn Pop-uprestaurant: “bleiter” Hanne en Jaro weer genomineerd, Kortrijk nu ruimschoots te zwak

De tweede nominatieronde was een zware taak voor sterrenchef Viki Geunes en ‘foodie’ Nathalie Meskens. Dat Kortrijk erbij is, lag voor de hand. De tweede genomineerde kiezen was een ander paar mouwen, want daar lag het niveau een pak hoger. Uiteindelijk was het alweer net niet goed genoeg in Brussel en zo moeten Hanne en Jaro opnieuw vrezen voor sluiting.

Bij Kortrijk hadden ze al een slecht voorgevoel en dat was in hun ogen vooral de schuld van de dessertchef die te laat kwam opdagen en dan een matig nagerecht presenteerde. Stefaan had dan ook de nodige moeite om de sfeer in de keuken weer op te krikken. Een topchef zal hij nooit worden, maar de capaciteiten van een goede manager heeft hij wel. Dan restte nog de vraag tegen wie Kortrijk het zou moeten opnemen. Na de goede prestatie van Gent vorige week leek het een strijd tussen Brussel en Antwerpen te zullen worden.

BRUSSEL: Den bleiter van VTM

Hanne barstte in tranen uit na het bezoek van de jury. Ze besefte dat het opnieuw een gemiste kans was voor Sticks & Stones. “Ik ben den bleiter van VTM”, zei ze terwijl ze de camera probeerde te ontvluchten. Ook Jaro moest het allemaal even bekopen. Volgens Hanne hebben ze gewoon altijd pech wanneer de jury langskomt. De service van de waarheid begint in ieder geval niet goed. Eerst komt de voedselinspectie op bezoek – zouden ze vorige week die spuwende sommelier gezien hebben? Het ziet er wel allemaal beter uit dan bij de laatste controle en Brussel moet dit keer niet sluiten voor de lunch. Gelukkig maar, want even later staan Nathalie Meskens en Viki Geunes voor de deur. Helaas hebben ze in Brussel nog meer pech, want iemand van het personeel zit in de monsterfile op de E40.

Nathalie en Viki zijn echter wel direct onder de indruk. “Ik voelde mezelf meteen welkom”, zegt Nathalie. De amuse valt heel erg in de smaak en ook met het voorgerecht scoort Jaro. Nathalie Meskens is gefascineerd door de variatie aan ingrediënten in de gerechten. “Die jongen houdt van reizen.” Viki merkt op dat hij met schelvis voor een niet al te duur product kiest, maar het heel mooi brengt. De onkosten van Brussel moesten omlaag, en dat lijkt dus niets aan de kwaliteit te veranderen. “Jaro durft wel. Hij heeft veel aandacht voor details en brengt een keitof verhaal”, zegt Nathalie. Ook Hanne valt op en wordt door Viki een “spontane mie” genoemd.

Nadien gaat het echter bergaf. De recensenten merken op dat Jaro nog niet eens oogcontact heeft gemaakt. “Het is ‘waar is Jaro’ in plaats van ‘waar is Wally’.” Voorts stelt het hoofdgerecht toch wat teleur. “De verwachtingen blijven stijgen en daar zijn we een beetje op onze honger blijven zitten”, zegt Viki. Hij vindt dat het idee wel goed zit, maar nog wat meer finetuning nodig heeft. Bovendien zit in ieder gerecht sesam en dat is na enkele gangen toch wat te veel van het goede.

Conclusie: Brussel had ook aan deze nominatie kunnen ontsnappen, maar stuitte op twee sterkere tegenstanders. Dat blijkt ook uit een opmerking van Nathalie die Hanne en Jaro intussen kennen: “Dit is een plek die ik opnieuw een kans zou willen geven. Die voorgerechtjes en amuses heb ik nog nooit geproefd van zo’n jonge mensen.” Het is nu maar de vraag of ze met het potentieel om beter te doen nog een derde kans zullen krijgen.

ANTWERPEN: Tien op tien

Eén ding is duidelijk: zolang ze sterrenchefs naar Antwerpen blijven sturen, zal Jeremy als kapitein het schip 22 veilig naar de haven sturen en de nominaties ontlopen. Ook Viki Geunes neemt na zijn maaltijd de score tien op tien in de mond. Noemie heeft Nathalie Meskens ontmaskerd en weet dat ze onder de valse naam Erica Ceulemans heeft gereserveerd. Daarmee zet ze meteen de toon: haar enthousiasme maakt indruk, maar we hadden niet anders verwacht van een rasechte Antwerpenaar. Je kan het ook zoals Nathalie omschrijven: ze heeft een “frank bakkes”. En als we een beetje Antwerps kennen, dan is dat niet eens zo negatief bedoeld.

Het concept wordt ook meteen onder vuur genomen wanneer een ober zijn “eet smakelijk” pas weerklinkt wanneer hij al enkele tafels verder staat. “Het boertige gehalte van urban farming is aanwezig”, zegt Nathalie. Al voegt ze er wel aan toe dat het schattig boertig is. De voorgerechten krijgen ook wel wat kritiek te verwerken. Zo zitten er vreemde ingrediënten van de boerderij in de pompoensoep van Nathalie. “Inktvis van het veld, handgeplukte garnalen”,… Vers uit een pakje geplukt, dat kennen ze in een andere pop-up ook.

Al de rest weet de jury echter grandioos te overtuigen. Helaas heeft Jeremy weinig aandacht voor zijn belangrijke gasten. Misschien had hij Erica Ceulemans niet herkend, maar Viki Geunes had toch minstens een begroeting aan tafel verdiend. “Jeremy heeft het, maar ze moeten hem af en toe eens naar beneden trekken”, zegt Viki. “Zo goed als het vandaag is, zo slecht kan het morgen zijn.” Nathalie zit inmiddels zo vol dat er echt geen dessert meer bij kan. Al duikt ze met haar lepel wel regelmatig in de sabayon van Viki Geunes. Als het gekund had, zou ze er naar eigen zeggen in zwemmen. Dat hadden we allemaal toch graag willen zien.

Conclusie: Antwerpen doet het omgekeerde van Brussel en begint iets zwakker om dan met glans te eindigen. Misschien gaf dat een iets betere indruk aan de jury, waardoor Hanne en Jaro er opnieuw aan moesten geloven.

Kortrijk duidelijk de zwakste

De Kortrijkse nominatie lag na al die positieve commentaren voor de hand. Deze keer waren ze echt de minste van het gezelschap en ze beschikten niet langer over een wildcard. Als het een troost kan zijn voor de belaagde dessertchef, het waren zeker niet enkel de mislukte nagerechten die Nathalie en Viki hebben doen besluiten om Kortrijk te nomineren. En zo deed een bepaalde opmerking van de sterrenchef wel pijn: voor Barbra zou hij terugkeren, voor Stefaan niet. Misschien heeft hij wat lang naar de naaktfoto’s aan de muur zitten staren of misschien moet Barbra’s ‘keppetje’ dringend aan de gerechten beginnen sleutelen. Eenvoudig kan, maar de lat ligt duidelijk een stuk hoger met de getalenteerde chefs Jeremy, Jaro en Maël als tegenstanders. Hoe dan ook zitten we door deze nominatie meteen met wat voor veel kijkers een potentiële finale had kunnen worden.

De troeven van Kortrijk en Brussel

Zowel Brussel als Kortrijk heeft al ervaring met stemmen ronselen. Kortrijk haalde immers de wildcard binnen en Brussel overleefde de eerste nominatie. Dat maakt dat ze nu al een serieuze achterban hebben. “Kortrijk wordt megamoeilijk”, besefte Jaro. De teleurstelling had intussen weer plaats gemaakt voor de positieve spirit, want “wij zullen doorgaan”. En in Gent maakten ze de bedenking dat Brussel ijzersterk zou kunnen worden als ze ook deze nominatie overleven. Net zoals in het duel Hasselt-Brussel is er in dit verhaal één pop-up die qua kwaliteit en concept er duidelijk bovenuit steekt, en dat blijft toch Sticks & Stones. Maar de andere is dan weer veel populairder, zo leert Facebook ons. Ook deze stemming is dus onvoorspelbaar en we zijn benieuwd of Brussel een nieuwe populariteitsrace kan winnen.

1. Kortrijk: Stefaan & Barbra

 • Stefaan en Barbra hebben hun pop-up ondanks kritiek van de jury op een eigenzinnige manier tot een succes gemaakt.
 • Kortrijk is al een tijdje met voorsprong de populairste pop-up op Facebook.
 • Dat ze stemmen kunnen ronselen, bewezen ze al door de vrijstelling tegen Antwerpen te winnen.

2. Brussel: Hanne & Jaro

 • Ze hebben een geweldige inhaalrace ingezet om Hasselt te elimineren. Niet eenvoudig met een deels Franstalig publiek in Brussel.
 • Ook nu blijven ze positieve commentaren oogsten, iedereen wil hen een herkansing geven.
 • Ze hebben het meest originele en meest uitgewerkte concept.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452