Mijn Pop-uprestaurant blinkt uit door deelnemende duo’s

Mijn Pop-uprestaurant blinkt uit door deelnemende duo’s

Het nieuwe vtm-programma Mijn Pop-uprestaurant probeert zich te onderscheiden van zijn illustere voorganger Mijn Restaurant door te focussen op het eigenzinnige karakter van dergelijke restaurants. In de eerste aflevering kregen we de toekomstige restaurantuitbaters voorgeschoteld, die als vanouds elk een provincie vertegenwoordigen, maar zich eerst aan een groepsopdracht mochten wagen vooraleer ze aan hun eigen restaurant beginnen.

10.000 euro

Laat er geen twijfel over bestaan: de makers van Mijn Pop-Uprestaurant mogen er dan wel een trendy woordje aan de titel toegevoegd hebben, het concept van het nieuwe vtm-programma is op en top Mijn Restaurant. Vijf koppels openen een restaurant in vijf verschillende steden en zullen daarbij strijden voor het beste restaurant. Enig verschil: door er een pop-up versie van te maken zijn de restaurants sowieso een kort leven beschoren. Een lot dat de winnende restaurants van dat andere programma eigenlijk ook al moesten ondergaan. Oh.

In de eerste aflevering moesten de vijf koppels samen een pop-uprestaurant openen in brouwerij Gruut in Gent. Daarvoor werkten ze alle tien samen om extra budget van 10.000 euro te bemachtigen. Het restaurant, dat als thema dineren met een vreemde had, werd op het einde van de aflevering door zowel de juryleden als de aanwezige gasten als een succes gezien. De geldsom werd echter in tweeën verdeeld en zo kregen twee koppels elk 5.000 euro.

“Zelfs nog steeds verliefd”

De grote charme van Mijn Pop-uprestaurant ligt in de keuze van de kandidaten. Het programma bestaat uit jonge, enthousiaste koppels waarbij het merendeel zich hun twintigste verjaardag nog levendig kan herinneren. De oudste, Stefaan, leunt dan wel tegen de veertig aan, volgens zijn vriendin is hij veel jonger van geest dan zijn leeftijd doet vermoeden. Gezien zijn bescheiden rol als loopjongen gisterenavond geloven we dat graag. Samen met zijn vriendin Barbra hield Stefaan de voorbije vijf jaar een bed and breakfast open in Brugge en zoeken ze nu een andere uitdaging. Na het gooien van heel wat complimentjes gaf Stefaan toe dat hij “zelfs nog steeds verliefd is”. Als dat niet het meest romantische is dat wij al gehoord hebben…

Paprikasoep

Jaro en Hanne ontlokten ons een collectieve ‘oh’ met hun gedeelde liefde voor paprikasoep, wat dan later toch niet Jaro zijn specialiteit bleek te zijn. Het jonge koppel, beide 24, vond elkaar door hun gedeelde horeca-ervaring en Jaro’s droom om een soepbar te openen. Niet iedereen wil nu eenmaal cowboy of astronaut worden. Gisterenavond bleek Jaro zich wat te nestelen in zijn rol als underdog, die zich wat te veel op de achtergrond hield in de keuken en uiteindelijk verbannen werd naar een klein hokje om de aperitiefhapjes te maken. Extra punten voor Hanne die, toen Jaro zich in zelfbeklag wentelde, hem erop wees dat het zijn eigen schuld was dat hij niet deelnam aan het bereiden van de belangrijke maaltijden. Je zal het maar meemaken op nationale televisie.

Croque Monsieur

In tegenstelling tot Mijn Restaurant bestaat de rest van de duo’s uit vrienden of zelfs collega’s. Zo vaardigt Limburg twee collega’s uit een kledingwinkel af naar Vlaanderens nieuwste kookprogramma. Wat Nathan en Deborah missen in ervaring achter het fornuis compenseren ze dan weer in rake opmerkingen en het non-stop spuien van hun mening. Hoe het duo zich zal redden in hun eigen restaurant met als enige kookervaring het maken van een croque monsieur, zoals Nathan toegaf, is dan ook nog maar de vraag. Met hun concept en thema van hun pop-up zitten we dan weer minder in, gezien Deborah er geen problemen mee had om de Sint-Niklaaskerk in Gent binnen te stappen op zoek naar wat oude spullen om te lenen. Had ze een paar honderd meter verder geprobeerd kon ze misschien het Lam Gods in bruikleen hebben gekregen.

“Enkel zakenmannen”

In tegenstelling tot de vorige drie duo’s mochten de twee vriendinnen uit Gent, Maël en Stefanie, 5.000 euro in ontvangst nemen op het einde van de aflevering. Stefanie ontpopte zich redelijk snel tot zaalverantwoordelijke, wat niet onopgemerkt bleef door jurylid Sergio Herman. Maël, die al als souschef had gewerkt in het pop-up restaurant van Wout Bru, bewees zich meteen in de keuken. Zij bracht ook Het Laatste Avondmaal aan als concept voor de groepsopdracht in de Gruut-brouwerij, maar moest al snel toegeven dat het een onhaalbaar thema was. Op de vraag op welk cliënteel de vriendinnen zich zouden richten antwoordden ze “enkel zakenmannen”. Gelukkig hebben die doorgaans een goedgevulde portefeuille.

De kwartelkeuze

De andere winnaar van de 5.000 euro was het vijfde duo, de Antwerpse vrienden Noémie en Jeremy. Die laatste oogstte lof bij de jury voor zijn keuze voor kwartel als hoofdgerecht en de manier waarop hij hem bereid had. Hoewel iedereen verklaarde dat de kwartel een gemeenschappelijke beslissing was geweest, had Jeremy er geen problemen mee om zijn aandeel in de keuze te benadrukken. Bij de eerste kennismaking liet Jeremy het eveneens niet na te benadrukken dat hij met Wout Bru had samengewerkt. Het archetype van de arrogante Antwerpenaar werd daarna nog sterker belicht toen hij laatdunkend liet vallen dat hij expres naar Gent had moeten komen voor deze eerste aflevering. Gelukkig mogen hij en Noémie vanaf donderdag zich terug in Antwerpen vestigen met hun pop-up restaurant. 

Eigen concept

Want vanaf morgen begint het echte werk. De vijf duo’s kregen elk een stad en een plein toegewezen waarop VTM een restaurant zal neerpoten. Iedere zaak zal zijn eigen concept moeten hebben en het is de bedoeling dat dat in alle facetten doorgetrokken wordt, iets waar de jury nauwlettend zal op toezien. Wij zijn alvast benieuwd met welke ideeën elk duo op de proppen zal komen.

Gesponsorde artikelen