Mijnen in Zimbabwe’s nationale park niet langer toegelaten

Olifanten trekken door het Hwange National Park
ISOPIX

Zimbabwe besloot om de mijnbouw in nationale parken te verbieden. Deze beslissing kwam er nadat er protesten gekomen zijn op de vergunningen die Chinese bedrijven kregen. Zo kregen ze de toelating om in het belangrijkste olifantenreservaat, Hwange National Park, steenkool te zoeken.

De Zimambwe Environmental Law Association spande een rechtszaak aan tegen de overheid. Die stelden dat de toelating gegeven was zonder de vereiste milieuvergunningen. “Alle speciale vergunnen in nationale parken zullen worden geannuleerd”, zei Zimbabwe’s mijnenminister, Winston Chitando.

Grootste natuurreservaat ter wereld

De beslissing om vergunningen te geven aan de bedrijven viel ook niet in goede aarde op sociale media. Zo vroeg Explore Hwange, een groep vertegenwoordigers voor de toeristenindustrie, aan president Emmerson Mnangagwa om de vergunningen te stoppen. “Kies ervoor om de plek waar olifanten samenkomen om te drinken te beschermen. Alleen jij hebt deze kracht”, zegt Blessing Munyenyiwa in een video op Facebook.

“Dit is het grootste nationale park in Zimbabwe met één van de meest diverse soorten flora en fauna ter wereld. Het is niet alleen een natuurlijk erfgoed voor alle Zimbabwanen, maar ook een natuurlijk erfgoed voor de wereld”, staat er op Facebook te lezen. Het Hwange park is één van de grootste natuurreservaten ter wereld. Er wonen meer dan 50.000 olifanten en verschillende diersoorten. Ook bedreigde diersoorten zoals zwarte neushoorns vinden er hun thuis.

Gesponsorde artikelen