Miljoenen Amerikanen dreigen wekenlang zonder stroom te vallen door monsterorkaan Florence

Miljoenen Amerikanen dreigen wekenlang zonder stroom te vallen door monsterorkaan Florence

Florence wordt naar verwachting een van de meest verwoestende orkanen die de oostkust van de VS de afgelopen decennia heeft getroffen. De storm wordt nog altijd groter in omvang en blijft ook groeien in kracht. Florence komt waarschijnlijk donderdagnacht of vrijdagochtend aan land. Meteorologen noemen de storm “extreem gevaarlijk” en waarschuwen voor “catastrofale overstromingen” en “bijzonder destructieve winden”. 2,4 miljoen Amerikanen moeten het daardoor wellicht weken zonder elektriciteit doen, waarschuwen onderzoekers van de University of Michigan.

Florence komt donderdag aan land en zal in de dagen daarna over een breed kustgebied naar het noorden trekken. Het oog van de orkaan trekt naar alle waarschijnlijk over de zuidkust van North Carolina. Ook in Virginia, South Carolina en Washington D.C. is de noodtoestand van kracht.

Het Amerikaanse orkaancentrum NHC waarschuwt dat de orkaan in de komende dagen nog zwaarder kan worden en mogelijk uitgroeit naar eentje van de zwaarste categorie, categorie vijf. Dan zou er een windsnelheid kunnen ontstaan van ruim 250 kilometer per uur. Momenteel is Florence een orkaan van de op een na zwaarste categorie en haalt ze windsnelheden tot 225 kilometer per uur.

Water

Weersvoorspellingen laten zien dat de orkaan tot dagenlange regen gaat leiden in de staat. Mogelijk valt er 50 centimeter regen, of zelfs nog veel meer. Er wordt gevreesd voor zware overstromingen. In Washington D.C. heeft het de jongste tijd al veel geregend, waardoor sommige straten onder water staan. Door orkaan Florence zou het nog eens vier tot zes dagen lang hard gaat regenen.

Weken zonder elektriciteit

“Deze orkaan is een monster”, waarschuwt de gouverneur van North Carolina, die in zijn staat de noodtoestand heeft uitgeroepen. “Deze storm is anders dan andere stormen die je hebt meegemaakt. Het is een extreme, gevaarlijke, levensbedreigende, historische orkaan. Zet je leven niet op het spel.”

FEMA, het Amerikaanse agentschap voor noodhulpverlening, waarschuwt dat plaatsen die in het pad van Florence liggen mogelijk weken zonder stroom komen te zitten, als gevolg van kapotte hoogspanningskabels en waterschade aan elektriciteitsapparatuur. 2,4 miljoen moeten het daardoor wellicht weken zonder elektriciteit doen, waarschuwen onderzoekers van de University of Michigan.

Gevangenissen

Meer dan een miljoen inwoners uit de kustgebieden hebben een evacuatiebevel gekregen, al heeft niet iedereen daar gehoor aan gegeven. Universiteiten en andere scholen zijn dicht en fabrieken liggen stil. Onder meer vliegtuigbouwer Boeing en autofabrikant Volvo hebben fabrieken in het gebied gesloten. Om het vertrek van de inwoners zo snel mogelijk te laten verlopen, mogen veel snelwegen gebruikt worden in één richting: weg van de kust.

Daarnaast zijn honderden gevangenen uit de staat North Carolina geëvacueerd, uit vrees dat de gevangenissen de kracht van Florence niet weerstaan. Enkele honderden gedetineerden uit gevangenissen met een licht of gemiddeld regime zijn overgebracht naar andere cellen. Gevangenissen met maximale beveiliging zouden beter bestand zijn tegen de storm.

Medewerkers van elektriciteitsbedrijven uit 15 verschillende staten zijn naar het gebied onderweg om klaar te staan voor de reparatie van het elektriciteitsnet. Het Rode Kruis zet zo’n 700 extra mensen in.

Gesponsorde artikelen